Φλωρίνι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Φιορίνι)
Φλωρίνι του 1347. Στη μια όψη φέρεται ο Κρίνος της Φλωρεντίας και στην άλλη ο Αγ. Ιωάννης με σταυροφόρο σκήπτρο. Eπιγρ.:FLORENTIA / S. IOHANNES B.

Η λέξη φλωρίνι ή φλορίνι (εξ ου και η ελληνική δημώδης ονομασία φλουρί, πληθ. φλουριά), αλλά και φιορίνι[1] αναφέρεται στο όνομα αρκετών νομισμάτων, τα οποία είτε υφίστανται στη σημερινή εποχή, ή έχουν αντικατασταθεί από άλλα.

Το όνομά του οφείλεται στη Φλωρεντία, όπου και κόπηκε για πρώτη φορά το 1252. Το -τότε- χρυσό φλωρίνι είχε καταστεί κοινά αποδεκτό στις εμπορικές συναλλαγές σχεδόν σε όλη την Ευρώπη για πολλούς αιώνες. Αργότερα ονομάστηκε αργυρό νόμισμα, που στην Αυστρία και Γερμανία διαιρούνταν σε 60 κρόιτσερ.

Το 1858 το αυστριακό φλορίνιο διαιρέθηκε σε 100 κρόιτσερ. Φλωρίνιο χρυσό καλούμενο guilder χρησιμοποιούνταν μέχρι τελευταία στην Ολλανδία που διαιρούνταν σε 100 σεντς και από το 1946 στην Ουγγαρία με το όνομα φόριντ. Το 1986 εισάχθηκε και στην Αρούμπα με την ονομασία Φλορίνι της Αρούμπα με υποδιαίρεση 100 σεντς.

Ακολουθεί κατάλογος με επιμέρους φλωρίνια ανά τον κόσμο

Υφιστάμενα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατηργημένα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατηργημένες υποδιαιρέσεις (κέρματα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αργυρό φλωρίνι, Ηνωμένο Βασίλειο, 1859, Βασίλισσα Βικτώρια. Επιγρ.: Victoria d. g. Britt. reg. f. d. MDCCCLIX (1859) / One Florin. One tenth of a pound.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. από το ενετικό fiorin και florin και fiorino < ή από την πόλη της Φλωρεντίας (Florence, Firenze) ή από το κρίνο που ήταν χαραγμένο πάνω στο νόμισμα ( "flos", άνθος στα λατινικά και το κρίνο "άνθος λειρίου", lillium ή fleur de lis

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου τ.18ος, σ.292

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]