Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ
Συμφωνική ορχήστρα
Η ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Ζούμπιν Μέτα στους εορτασμούς για τα 70 χρόνια από την ίδρυσή της.
Ίδρυση1936, πριν 88 έτη (1936)
ΙδρυτήςΜπρονίσλαβ Χουμπέρμαν
ΈδραΘέατρο «Τσαρλς Μπρόνφμαν»
Κύριος διευθυντήςΛάχαβ Σανί (από το 2020)
Μουσικός διευθυντήςΖούμπιν Μέτα και Λάχαβ Σανί (2020)
ΒραβείαΒραβείο Ισραήλ (1958)
Ιστοσελίδαwww.ipo.co.il

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ (εβραϊκά: התזמורת הפילהרמונית הישראלית‎‎) είναι ισραηλινή συμφωνική ορχήστρα με έδρα το Θέατρο «Τσαρλς Μπρόνφμαν» στο Τελ Αβίβ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ ιδρύθηκε ως Συμφωνική Ορχήστρα της Παλαιστίνης από τον Πολωνό βιολιστή Μπρονίσλαβ Χουμπέρμαν το 1936, σε μία εποχή που πολλοί Εβραίοι μουσικοί απολύθηκαν από αρκετές ευρωπαϊκές ορχήστρες.[1] Η εναρκτήρια συναυλία έλαβε χώρα στο Τελ Αβίβ στις 26 Δεκεμβρίου του 1936 με την ορχήστρα να βρίσκεται υπό τη διεύθυνση του Αρτούρο Τοσκανίνι. Τα καθήκοντα του πρώτου αρχιμουσικού ανέλαβε ο Γουίλιαμ Στάινμπεργκ.

Αρχιμουσικός μεταξύ 1938 και 1945 ήταν ο Λίο Κέστενμπεργκ, ο οποίος, όπως και πολλά μέλη της ορχήστρας, ήταν Γερμανοεβραίος που αναγκάστηκε να αναγκάστηκε να φύγει εξαιτίας της ανόδου του ναζισμού και τις διώξεις των Εβραίων. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η ορχήστρα εμφανίστηκε πολλές φορές ενώπιον των στρατιωτών των συμμαχικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης μίας εκδήλωσης του 1942 για στρατιώτες της Εβραϊκής Ταξιαρχίας στο Ελ Αλαμέιν, ενώ κατά τη λήξη του πολέμου, έπαιξε προς τιμήν του απελευθερωμένου Βελγίου. Το 1948, μετά την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ, η ορχήστρα πήρε την τωρινή της ονομασία.

Εφτά χρόνια αργότερα, το 1955, η ορχήστρα εμφανίστηκε στο Βατικανό για λογαριασμό του Πάπα Πίου ΙΒ΄ ως ένδειξη εκτίμησης για τη βοήθεια που προσέφερε στους Εβραίους θύματα του ναζισμού κατά τη διάρκεια του πολέμου.[2]

Αρχιμουσικοί που ξεχώρισαν στα τόσα χρόνια ύπαρξης της ορχήστρας είναι ο Λέοναρντ Μπέρνσταϊν και ο Ζούμπιν Μέτα. Ο Μπέρνσταϊν ξεκίνησε να διατηρεί στενούς δεσμούς με την ορχήστρα από το 1947 και το 1988 η ορχήστρα του απένειμε τον τίτλο του Αξιέπαινου Μαέστρου, τον οποίο διατήρησε μέχρι και τον θάνατό του το 1990.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ubl-Orack, Robin. «Outplaying Hitler: The Creation of the Palestine Symphony Orchestra». Bridges for Peace (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2022. 
  2. «Israeli Artists Played for Pontiff». Australian Jewish Times. 17 Οκτ 1958. http://nla.gov.au/nla.news-article263067968. Ανακτήθηκε στις 2022-07-05. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]