Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πούλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πούλα
Ο χώρος που γίνεται το Φεστιβάλ
Ταινία πρεμιέρας18 Ιουλίου 2015
Τελευταία ταινία25 Ιουλίου 2015
ΤοποθεσίαΠούλα, Κροατία
Ιδρύθηκε1954
ΒραβείαGolden Arena
ΓλώσσαΚροατικά (με αγγλικούς υπότιτλους)
Επίσημη ιστοσελίδα

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πούλα (κροατικά: Pulski filmski festival, αγγλικά: Pula Film Festival) είναι το παλαιότερο φεστιβάλ κινηματογράφου που γίνεται στην Κροατία. Διεξάγεται κάθε χρόνο, από το 1954, τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, σε ένα ρωμαϊκό αμφιθέατρο, γνωστό και ως Αρένα Πούλα, στην Πούλα της Κροατίας.

Το Φεστιβάλ ξεκίνησε το 1954 και μέσα σε λίγα χρόνια έγινε το κέντρο του Γιουγκοσλαβικού κινηματογράφου. Τα πρώτα βραβεία, σε εθνικό επίπεδο, δόθηκαν το 1957. Το 1991, το Φεστιβάλ ακυρώθηκε εξαιτίας της Διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας, την επόμενη όμως χρονιά διεξήχθη και πάλι ως Φεστιβάλ πια της Κροατίας. Από το 1992 και μετά διεξάγεται κάθε χρόνο (δεν έγινε το 1994).

Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πούλα γίνονται προβολές ταινιών, που είναι ανοιχτές στο κοινό, και απονέμονται βραβεία, που ονομάζονται Golden Arenas. Πρόκειται για τα σημαντικότερα βραβεία κινηματογράφου στην Κροατία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την εποχή που ιδρύθηκε ήταν γνωστό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Γιουγκοσλαβίας και σύντομα έγινε το πιο σημαντικό φεστιβάλ κινηματογράφου της χώρας. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν το φεστιβάλ απέκτησε παγκόσμια αίγλη, μαζί με τον Γιουγκοσλαβικό κινηματογράφο, ο οποίος σημείωσε άνοδο τη δεκαετία του 1960. Δημιουργήθηκαν πολλές εταιρείες παραγωγής, και ετησίως κυκλοφορούσαν 20 νέες ταινίες παγκοσμίως. Το Φεστιβάλ ακολούθησε το Οσκαρικό μοντέλο και δομή, με κατηγορίες κ.λπ. σε αντίθεση όμως με τα Όσκαρ, το Φεστιβάλ προβάλει και νέες παραγωγές σε πρώτη προβολή στην αρχή της σεζόν και όχι στο τέλος της.

Το 1991, με τη Διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, ακυρώθηκε και το Φεστιβάλ. Τον επόμενο χρόνο ξεκίνησε εκ νέου, υπό την ονομασία Filmski festival u Puli. Το 1992, ήταν η πρώτη φορά που το Φεστιβάλ ασχολήθηκε αποκλειστικά με κροατικές ταινίες, εφόσον η ταινίες από τη Γιουγκοσλαβία σταμάτησαν να παράγονται με τη διάλυση της χώρας.

Το 1995, μετονομάστηκε σε Festival hrvatskog filma, δίνοντας έμφαση στην κροατική του προέλευση. Παρόλα αυτά, κι εφόσον η παραγωγή ταινιών στην Κροατία ήταν μικρή, το Φεστιβάλ έχασε κατακόρυφα τη δημοτικότητα του. Το 2001, στο Φεστιβάλ συμμετείχαν για πρώτη φορά ξενόγλωσσες ταινίες, και μετονομάστηκε ξανά σε Festival hrvatskog i europskog filma. Από εκεί και πέρα το Φεστιβάλ, προβάλει μία κροατική ταινία, ενώ έχει και διεθνές πρόγραμμα, μεταξύ άλλων εκδηλώσεων.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]