Φερδινάνδος Β΄ του Λεόν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Φερδινάνδος Β΄ της Λεόν)
Φερδινάνδος Β΄ του Λεόν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1137
Επαρχία της Θαμόρα
Θάνατος22  Ιανουαρίου 1188
Benavente
Τόπος ταφήςRoyal Pantheon of Santiago de Compostela
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Λεόν
Βασίλειο της Γαλικίας
ΘρησκείαΚαθολικισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΟυρράκα της Πορτογαλίας (από 1165)[1]
Τερέσα Φερνάνδεθ δε Τράβα (1176–1180)[1]
Ουρράκα Λόπεθ δε Άρο (από 1187)
ΤέκναΑλφόνσος Θ΄ του Λεόν
Fernando de León
García Fernández de León
Sancho Fernández de León
Alfonso Fernández de León
Sancho de León, Señor de Monteagudo y Aguilar[2]
ΓονείςΑλφόνσος Ζ΄ του Λεόν και της Καστίλης και Βερεγγάρια της Βαρκελώνης
ΑδέλφιαΚωνσταντία της Καστίλης
Σάντσα της Καστίλλης, Βασίλισσα της Αραγωνίας
Στεφανία Αλφόνσα της Καστίλης
Σάντσα της Καστίλης, βασίλισσα της Ναβάρρας
Ουρράκα της Καστίλης, βασίλισσα της Ναβάρρας
Σάντσο Γ΄ της Καστίλης
Αλφόνσος της Καστίλης
Φερδινάνδος της Καστίλης
Γκαρθία της Καστίλης
ΟικογένειαΚαστιλιανός Οίκος της Ιβρέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΜονάρχης του Βασιλείου της Λεόν (1157–1188)
Μονάρχης της Γαλικίας (1157–1188)[3][4]
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Φερδινάνδος Β΄ (Fernando II de Leon, Τολέδο, 113722 Ιανουαρίου 1188) από τον Καστιλιανό Οίκο της Ιβρέας ήταν βασιλιάς του Λεόν (1157 - 1188). Προερχόταν από τον Οίκο της Ιβρέας. Ήταν υιός του Αλφόνσου Ζ΄ της Καστίλης, Λεόν & Γαλικίας και της Βερεγγάριας, κόρης του Ραϋμόνδου-Βερεγγάριου Γ΄ κόμη της Βαρκελώνης.

Βασιλιάς του Λεόν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σάντσο Γ΄ της Καστίλης και ο αδελφός του Φερδινάνδος Β΄ του Λεόν.

Όταν ο πατέρας του απεβίωσε το 1157, ο μεγαλύτερος αδελφός του Σάντσο Γ΄ της Καστίλης έλαβε το Βασίλειο της Καστίλης και το Τολέδο, ο Φερδινάνδος Β΄ το Βασίλειο του Λεόν και την Γαλικία.[5] Διέπρεψε ως ιππότης και μαχητής, δεν ήταν όμως το ίδιο καλός πολιτικός ή οργανωτικός ηγεμόνας. Πέρασε τα πρώτα έτη της βασιλείας του σε διαμάχη με τους δυνατούς ευγενείς και με τον αδελφό του που εισέβαλε στη Λεόν.[6] Το 1158 συναντήθηκε με τον Σάντσο Γ΄ στη Σαχαγκούν και επίλυσαν ειρηνικά τις συνοριακές διαφορές τους. Όταν το ίδιο έτος ο αδελφός του απεβίωσε και τον διαδέχθηκε ο 3ετής υιός του, ο Φερδινάνδος Β΄ κατέλαβε περιοχές της Καστίλης.[7] Το 1164 στη Σόρια ο ίδιος και η οικογένεια Λάρα, εκπροσωπώντας τον νεαρό Αλφόνσο Η΄, έκαναν ανακωχή, η οποία του επέτρεψε να ανακαταλάβει τις πόλεις Αλκάνταρα και Αλμπουκέρκε από τους Μαυριτανούς.

Έκανε αποίκηση της Σαλαμάνκα με αποτέλεσμα να εξεγερθεί ο Αλφόνσος Α΄ της Πορτογαλίας, το 1163 ο Φερδινάνδος Β΄ τον νίκησε. Για να ηρεμήσουν τα πράγματα νυμφεύθηκε την κόρη του Αλφόνσου Α΄, αλλά η αποστολή πληθυσμού από τον Φερδινάνδο Β΄ στη Θιουδάδ Ροδρίγο έκανε το 1168 τον Αλφόνσο Α΄ να επιτεθεί στη Γαλικία καταλαμβάνοντας περιοχές που αποτελούσαν δώρα της μητέρας του. Ο Φερδινάνδος Β΄ αν και απασχολημένος με την πολιορκία της ακρόπολης της Μπαδαχόθ των Μουσουλμάνων, πήγε στη Γαλικία. Ο Αλφόνσος Α΄ προσπαθώντας να διαφύγει, έπεσε από το άλογο και έσπασε το πόδι του, φυλακίσθηκε και υποχρεώθηκε να επιστρέψει τις καταληφθείσες περιοχές για να ελευθερωθεί. Το επόμενο έτος ανέκτησε 5 πόλεις και 25 κάστρα από τη Λεόν (Ειρήνη της Ποντεβέδρα). Ταυτόχρονα έσπευσε να βοηθήσει τον πεθερό του, διότι οι Αλμοραβίδες πολιορκούσαν τη Σανταρέμ, έτσι η πόλη ελευθερώθηκε από την απειλή τους. Ο Φερδινάνδος Β΄ δημιούργησε το "Τάγμα του Σαντιάγκο" για να προστατέψει την πόλη Καθέρες, ξεκίνησε σαν ιπποτικό τάγμα και πήρε το όνομα "Σαντιάγκο" από τον Απόστολο Ιάκωβο.[8]

Σφραγίδα του Φερδινάνδου Β΄ με τον λέοντα του Λεόν και επιγρ.: SIGNUM FERNANDI REGIS HISPANIARUM.

Γάμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πάπας Αλέξανδρος Γ΄ κήρυξε τον γάμο ανάμεσα στον Φερδινάνδο Β΄ και την Ουρράκα της Πορτογαλίας άκυρο λόγω συγγένειας (1175). Ο βασιλιάς παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο την Τερέζα Φερνάντες ντε Τράβα, κόρη του κόμη Φερνάντο Πέρεζ ντε Τράβα και χήρα του κόμη Νούνιο Πέρες ντι Λάρα. Ο πόλεμος με την Καστίλη ξέσπασε ξανά (1178), ο Φερδινάνδος Β΄ αιφνιδίασε τον ανεψιό του Αλφόνσο Η΄ καταλαμβάνοντας περιοχές που ανήκαν στον πρώτο σύζυγο της Τερέζας. Ο πόλεμος έληξε με την "Ειρήνη της Τορντεσίλας" (1180), την ίδια χρονιά πέθανε η δεύτερη σύζυγος του Τερέζα αφού του άφησε έναν γιο. Μετά από μια σειρά από αποτυχημένες προσπάθειες ο χαλίφης των Αλμοαδών Αμπού Γιακούμπ Γιουσούφ επιτέθηκε στην Πορτογαλία και πολιόρκησε τον Αλφόνσο Α΄ στην Σανταρέμ (1184). Ο αρχιεπίσκοπος του Σαντιάγο ντε Κομποστέλα τον Ιούνιο και ο Φερδινάνδος Β΄ τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς ήρθαν με στρατό για να βοηθήσουν τον βασιλιά της Πορτογαλίας. Ο Φερδινάνδος Β΄ παντρεύτηκε σε τρίτο γάμο την Ουρράκα Λόπες ντε Άρο, κόρη του Λόπε Ντίας Α΄ ντε Άρο που ήταν ερωμένη του από το 1180, ο Ουρράκα προσπάθησε να βγάλει τον θετό της γιο Αλφόνσο νόθο προκειμένου να διαδεχτεί τον πατέρα του ο δικός της μεγαλύτερος γιος Σάντσο. Ο Φερδινάνδος Β΄ πέθανε στο Μπεναβέντε (1188) ενώ επέστρεφε από ένα προσκύνημα στον Καθεδρικό ναό της Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, τάφηκε στον Καθεδρικό ναό της Κομποστέλα. Σαρανταδύο χρόνια μετά τον θάνατό του (1230) ο ομώνυμος εγγονός του Φερδινάνδος Γ΄ της Καστίλης ένωσε τα βασίλεια της Καστίλης και του Λεόν μόνιμα.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περί το 1165 νυμφεύθηκε την Ουρράκα της Πορτογαλίας από τον Πορτογαλικό Οίκο της Βουργουνδίας, κόρη του Αλφόνσου Α΄ της Πορτογαλίας. Είχε τέκνα:

Είχε εκτός γάμου σχέση με την Τερέσα Φερνάνδεθ δε Τράβα και είχαν έναν γιο (απεβίωσε 9ετής). Τη νυμφεύθηκε το 1179, απεβίωσε όμως κατά τη γέννηση του 2ου τέκνου της.

Επίσης είχε σχέση με την Ουρράκα Λόπεθ δε Άρο, κόρη του Λόπε Ντίαθ Α΄ δε Άρο, και είχαν τρεις γιούς, τη νυμφεύθηκε αργότερα το 1187.[10]

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 p11333.htm#i113324. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  2. Leo van de Pas: (Αγγλικά) Genealogics. 2003.
  3. Chronica regia Coloniensis. archive.org/details/chronicaregiaco00waitgoog/page/n171/mode/2up?q=Galiciae.
  4. Μάθιου Πάρις: (λατινική γλώσσα) Chronica maiora. books.google.es/books?id=BaxEAQAAMAAJ&printsec=frontcover#v=onepage&q=rex%20galici%C3%A6%20venerat&f=false.
  5. Busk, M. M., The history of Spain and Portugal from B.C. 1000 to A.D. 1814, (Baldwin and Cradock, 1833), 31
  6. The Encyclopædia Britannica, Τόμος .9, Ed. Thomas Spencer Baynes, (Henry G. Allen and Company, 1888), 80
  7. Busk, 32
  8. Morton 2014, σ. 39
  9. Leese, Thelma Anna, Blood royal: issue of the kings and queens of medieval England, 1066–1399, (Heritage Books, 1996), 47
  10. Medieval Iberia: an encyclopedia, Ed. E. Michael Gerlis and Samuel G. Armistead, (Taylor & Francis, 2003), 329

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Busk, M. M., The history of Spain and Portugal from B.C. 1000 to A.D. 1814, Baldwin and Cradock, 1833.
  • Leese, Thelma Anna, Blood royal: issue of the kings and queens of medieval England, 1066–1399, Heritage Books, 1996.
  • Medieval Iberia: an encyclopedia, Ed. E. Michael Gerlis and Samuel G. Armistead, Taylor & Francis, 2003.
  • Morton, Nicholas (2014). The Medieval Military Orders: 1120-1314
  • Szabolcs de Vajay, "From Alfonso VIII to Alfonso X" in Studies in Genealogy and Family History in Tribute to Charles Evans on the Occasion of his Eightieth Birthday, 1989
  • Cawley, Charles, Fernando II, king of León 1157–1188, Foundation for Medieval Genealogy, retrieved August 2012
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ferdinand II of León της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).