Φαινόμενος άνεμος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Φαινόμενος άνεμος χαρακτηρίζεται, σε αντιδιαστολή του αληθούς ανέμου (του πραγματικού) ο άνεμος εκείνος που γίνεται αισθητός επί κινούμενου μέσου, π.χ. πλοίου, οχήματος κ.λπ.

Σε κάθε περίπτωση η διεύθυνση και η δύναμη του φαινομένου ανέμου αποτελούν τη συνισταμένη της διεύθυνσης και της δύναμης αφενός του αληθούς ανέμου (του πραγματικού), αφετέρου του ανέμου που δημιουργείται από την κίνηση του μέσου π.χ. του πλοίου. Έτσι, όσο πιο ισχυρός είναι ο αληθής, τόσο ο φαινόμενος προσεγγίζει προς αυτόν.

Ειδικότερα επειδή τα πλοία συναντούν καιρικά φαινόμενα και ανέμους που επηρεάζουν έντονα τον πλου τους, πολύ περισσότερο από άλλα μέσα μεταφοράς, όταν πλέουν σε περιοχή τροπικών κυκλώνων ο φαινόμενος άνεμος εκλαμβάνεται ως αληθής. Έχουν δε καταρτισθεί ειδικοί πίνακες στους οποίους γνωρίζοντας τη ταχύτητα του πλοίου[1] και την διεύθυνση και δύναμη του φαινομένου ανέμου (που λαμβάνονται από τα ανεμομετρικά όργανα), βρίσκονται απ΄ ευθείας τα στοιχεία του αληθούς ανέμου.

Με τέτοιους πίνακες είναι εφοδιασμένα όλα τα πλοία καθώς επίσης περιλαμβάνονται και σε πλείστα ναυτιλιακά βοηθήματα (βιβλία).

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Η ταχύτητα πλοίου αν δεν παρέχεται από σχετικό φερόμενο όργανο, (σπάνια σήμερα), υπολογίζεται με στίγμα εξ αναμετρήσεως.