Φέγγος φάρων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο όρος φέγγος Φάρων είναι φαρικός και σημαίνει τον αριθμό των φωτιστικών μονάδων που παρέχει την ένταση του εκπεμπόμενου φωτός από φωτεινή φαρική πηγή (μηχανή) η οποία μετριέται με φωτόμετρο ή υπολογίζεται με βάση ορισμένων δεδομένων.

Η Διεθνής Επιτροπή Ναυτικού Φωτισμού όρισε ως μετρική μονάδα του φέγγους το δεκαδικό κηρίο. Στην απόφαση αυτή στην αρχή προσχώρησαν μόνο το Βέλγιο, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ολλανδία και η τότε Σοβιετική Ένωση Ρωσία ενώ τ΄ άλλα κράτη συνέχιζαν να διατηρούν τις υφιστάμενες μονάδες φέγγους που ήταν το Καρσέλ, το αγγλικό Κηρίο, το Έφνερ και το Βιόλ τα οποία και αργά αργά αντικαθιστούν.

Το φέγγος είναι ο κυριότερος παράγοντας της εκτίμησης της φαρικής ακτινοβολίας. Αν όμως γύρω από την φαρική φωτεινή πηγή τοποθετηθούν κρύσταλλοπίνακες ή κρυσταλλοκύλινδροι χρωματιστοί (κοινώς: ποτήρια) προς μετατροπή του λευκού φωτός σε χρωματιστό τότε το φέγγος μειώνεται αισθητά. Συγκεκριμένα λευκό φως από φλόγα πετρελαίου ή ηλεκτρική πυράκτωση χρωματιζόμενο ερυθρό χάνει τα 80% του φέγγους του. Ιδιαίτερα όμως στους φάρους Άγκα, όπου χάρις της διαπεραστικής ικανότητας του φωτός της ασετυλίνης και την ποιοτική υπεροχή των χρωματιστών κρυστάλλων οι αναλογίες αυτές μειώνονται σε 60% για ερυθρό και 70% για πράσινο.
Έτσι λευκό φως 10 καρσέλ (φάρου τύπου Άγκα) είναι ισοδύναμο με 50 καρσέλ πετρελαίου και παρεμβολής ερυθρού κρυστάλλου, 80 καρσέλ με παρεμβολή πράσινου κρυστάλλου, 25 καρσέλ ερυθρού Άγκα, 33 καρσέλ πράσινου Άγκα. Η παραπάνω αναλογία παρέχει φωτοβολία 9 μιλίων για την "μέση ατμοσφαιρική διαφάνεια Μεσογείου".

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]