Φάρος των Οθωνών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Φάρος των Οθωνών
Ο φάρος των Οθωνών
Χάρτης
Είδοςφάρος
Γεωγραφικές συντεταγμένες39°51′54″N 19°25′45″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Κέρκυρας
ΧώραΕλλάδα
Ύψος13 μέτρα
Commons page Πολυμέσα

Ο φάρος των Οθωνών αποτελείται από έναν κυκλικό πύργο με ύψος 13 μέτρων. Βρίσκεται στο ομώνυμο νησί, χτίστηκε στο ακρωτήριο Καστρί και είναι ο βορειότερος της Ελλάδας. Έχει θέα δύο μικρές βραχονησίδες το Καστρίνο και το Όστρακο και είναι ένας από τους τελευταίους φάρους της Ελλάδας που λειτουργεί με φαροφύλακα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λατινικό όνομα του νησιού ήταν Fanos που σημαίνει πως παλιότερα στο νησί πρέπει να υπήρχε σημαντικός φάρος. Πρώτη φορά ο φάρος λειτούργησε το 1872 με πετρέλαιο. Το 1938 ο φωτιστικός μηχανισμός του ανανεώθηκε. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε σβηστός ενώ προκλήθηκαν και καταστροφές από τους βομβαρδισμούς και τις λεηλασίες. Το 1945 μετατράπηκε σε αυτόματο και το 1954 επισκευάστηκε και συνέχισε να λειτουργεί με πετρέλαιο μέχρι το 1984 όπου και ηλεκτροδοτήθηκε.

Φωτοβολία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1872 όταν ο φάρος λειτουργούσε με πετρέλαιο η φωτοβολία (σ.σ. η απόσταση που το φως είναι ορατό) του φωτός που εξέπεμπε έφτανε τα 12 ναυτικά μίλια. Σήμερα οπού ο φάρος λειτουργεί με ηλεκτρισμό η φωτοβολία του φωτός φτάνει τα 21 ναυτικά μίλια. το 1872 ο φάρος εξέπεμπε λευκό φως με μία αναλαμπή ερυθρού φωτός κάθε ένα λεπτό. Σήμερα ο φάρος εξακολουθεί να εκπέμπει λευκό φως αλλά με μία ερυθρή αναλαμπή κάθε 12 δευτερόλεπτα.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Οι Θησαυροί της Ελλάδας, Τόμος 10: Οι Φάροι

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]