Υψώματα Βαλντάι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αεροφωτογραφία της λίμνης Σίτνο, η οποία βρίσκεται στα υψώματα Βαλντάι
Χάρτης των ορίων των κύριων Ευρωπαϊκών λεκάνων απορροής (σε κόκκινες γραμμές) και των λεκάνων απορροής (πράσινο). Τα υψώματα Βαλντάι βρίσκονται στην διασταύρωση των λεκανών του Βόλγα, του Δνείπερου και του Ντάουγκαβα.

Τα υψώματα Βαλντάι (ρωσικά: Валда́йская возвы́шенность‎‎) ή Валдай) είναι ορεινή περιοχή στα βορειοδυτικά της κεντρικής Ρωσίας. Έχει μια κατεύθυνση βορρά-νότου, ευρισκόμενη περίπου στη μέση μεταξύ των δύο σημαντικότερων πόλεων της Ρωσίας, της Αγίας Πετρούπολης και της Μόσχας, και καταλαμβάνει τμήματα των όμπλαστ Λένινγκραντ, Νόβγκοροντ, Τβερ, Πσκοφ, και Σμολένσκ.

Τα υψώματα Βαλντάι είναι δημοφιλής ταξιδιωτικός προορισμός, ιδιαίτερα για την αλιεία. Οι πόλεις Οστάτσκοφ και Βαλντάι είναι γνωστές για την ιστορική τους σχέση με τα υψώματα Βαλντάι.

Το εθνικό πάρκο Βαλνταίσκι ιδρύθηκε το 1990 στο νότιο τμήμα του όμπλαστ του Νόβγκοροντ για να προστατέψει τα τοπία του υψηλότερου τμήματος των λόφων. Το πάρκο περιλαμβάνει την λίμνη Βαλνταίσκογιε και το βόρειο τμήμα της λίμνης Σελίγκερ, καθώς και την πόλη Βαλντάι. Στην περιοχή των υψωμάτων Βαλντάι βρίσκεται και το εθνικό πάρκο Σεμπέζσκι. Από το 2004, το Εθνικό Πάρκο Βαλνταίσκι έχει το καθεστώς καταφύγιου βιόσφαιρας της Ουνέσκο.[1]

Γεωγραφία και γεωλογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι λόφοι είναι μια βόρεια επέκταση του Κεντρικού Ρωσικού Υψιπέδου. Η κορυφογραμμή υπερκαλύπτεται από αποθεμένα παγετωνικά υλικά στη μορφή λιθώνων και άλλων συντριμμιών. Το μέσο υψόμετρο των υψωμάτων Βαλντάι κυμαίνεται στα 150 με 250 μέτρα. Το μέγιστο ύψος των υψωμάτων Βαλντάι είναι τα 346.9 μέτρα κοντά στο Βίσνι Βόλοτσιοκ.[2][3][4]

Το Βόλγα, ο Νταουγκάβα (ο δυτικός Ντβινά), ο Λόβατ, ο Μστα, ο Δνείπερος, ο Σιάς και άλλοι ποταμοί πηγάζουν στα υψώματα Βαλντάι. Η περιοχή συνεπώς, διαιρείται μεταξύ των λεκανών απορροής της Κασπίας Θάλασσας (Βόλγας), της Μαύρης Θάλασσας (Δνείπερος) και της Βαλτικής Θάλασσας (Μστα και Λόβατ μέσω του Βολχόφ, Σιάς μέσω της Λίμνης Λάντογκα και του Νέβα, και ο Ντάουγκαβα).

Είναι ένα μέρος με πολλές λίμνες. Μεταξύ άλλων στα υψώματα Βαλντάι βρίσκονται οι λίμνες Βολγκό, Πένο, Σελίγκερ, Μπρόσνο, Βαλνταίσκογιε, κ.ά.[5]

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας παγετώδους περιόδου τα υψώματα Βαλντάι με τα σκληρά του πετρώματα αποτελούσε εμπόδιο στο παγετωνικό πάγο που προχωρούσε από τα βορειοδυτικά εκτρέποντας τον στα πεδινά.[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Валдайский национальный парк (στα Russian). Особо охраняемые природные территории России. Ανακτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2012. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  2. «Вышневолоцкий район». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Οκτωβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 8 Μαΐου 2008. 
  3. «Тверская Жизнь - Архив». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιανουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 8 Μαΐου 2008. 
  4. Русская Венеция - Offline
  5. Darby· Richard Brookes (1827). Darby's Universal Gazetteer: Or, A New Geographical Dictionary. Original from the New York Public Library: Bennett & Walton. σελ. 837. Valdai Lake. 
  6. «Deglaciation of Fennoscandia». Quaternary Science Reviews 147: 91-121. 2016.