Υψίπεδα της Ισλανδίας
Τα Υψίπεδα της Ισλανδίας (ισλανδικά: hálendið) καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του εσωτερικού της Ισλανδίας. Βρίσκονται πάνω από 400-500 μέτρα και είναι ως επί το πλείστον μια ακατοίκητη ηφαιστειακή έρημος, επειδή το νερό που καθιζάνει ως βροχή ή χιόνι διεισδύει τόσο γρήγορα στο έδαφος που δεν είναι διαθέσιμο για την ανάπτυξη των φυτών. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μια επιφάνεια από γκρι, μαύρη ή καφέ γη, λάβα και ηφαιστειακή τέφρα. Λίγες περιοχές που μοιάζουν με όαση, όπως το Χέρδουμπρεϊδαρλιντιρ κοντά στο Άσκγια, βρίσκονται μόνο κοντά σε ποτάμια.
Οι Ισλανδοί κατηγοριοποιούν τα Υψίπεδα ως εξής:
- "Háls", που σημαίνει ευρεία κορυφογραμμή βουνού μεταξύ κοιλάδων, όπως αυτή κοντά στο Λάνγκαβατν βόρεια του Μπόργκαρνες· ή
- "Heiði", που σημαίνει τα πραγματικά υψίπεδα, όπως εκείνα που βρίσκονται δίπλα στον δρόμο Σπρένγκισαντουρ.
Οι περισσότεροι από τους πολυάριθμους παγετώνες, όπως ο Βάτναγιοκουτλ (Vatnajökull), ο Λάουνγκιοκουτλ (Langjökull) και ο Χόφσιοκουτλ (Hofsjökull), είναι επίσης μέρος των ισλανδικών υψίπεδων. Η βλάστηση βρίσκεται μόνο στις ακτές των ποταμών των παγετώνων. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος των παγετωνικών διαρροών.
Μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη της Ισλανδίας με ηφαιστειακή δραστηριότητα βρίσκονται στα Υψίπεδα, όπως το Λάντμανναλοϊγαρ και η περιοχή γύρω από το Άσκγια και το Χέρδουμπρεϊδ.
Εσωτερικές διαδρομές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Υψίπεδα μπορούν να διασχιστούν μόνο κατά τη διάρκεια του Ισλανδικού καλοκαιριού[1]). Για το υπόλοιπο έτος οι δρόμοι των ορεινών περιοχών είναι κλειστοί. Οι πιο γνωστοί δρόμοι στα υψίπεδα είναι ο Κάλντινταλουρ, ο Κγιόλουρ και ο Σπρένγκισαντουρ. Οι περισσότεροι δρόμοι των περιοχών στα υψίπεδα απαιτούν οχήματα με τέσσερις ρόδες, διότι είναι απαραίτητο να διέρχονται ποτάμια. Ωστόσο, η διαδρομή Κγιόλουρ μπορεί εύκολα να διασχιστεί με ένα συνηθισμένο αυτοκίνητο και ως εκ τούτου είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς δρόμους των υψίπεδων. Η οδήγηση εκτός δρόμου απαγορεύεται εξ ολοκλήρου στην Ισλανδία, εκεί όπου δεν υπάρχει χιόνι, συμπεριλαμβανομένων των Υπίπεδων, για την προστασία του περιβάλλοντος.
Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
- ↑ «Mountain Roads» (PDF) (στα English). Environment Agency of Iceland. 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 21 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2012.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Highlands of Iceland στο Wikimedia Commons
- Φωτογραφίες από το www.islandsmyndir.is
- Φωτογραφίες και πληροφορίες
- Πραγματικές συνθήκες δρόμων