Υπουργείο Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Υπουργείο Πολεμικού Ναυτικού
Department of the Navy
Seal of the United States Department of the Navy.svg
Έμβλημα
Γενικές πληροφορίες
Σύσταση30 Απριλίου 1798
Δικαιοδοσία
ΈδραΠεντάγωνο, Κομητεία Άρλινγκτον, Βιρτζίνια, ΗΠΑ
ΥπαγωγήΥπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ
Ιστότοποςwww.secnav.navy.mil


Το Υπουργείο Πολεμικού Ναυτικού (αγγλικά: Department of the Navy (DoN)‎) των Ηνωμένων Πολιτειών συστάθηκε από διάταγμα του Κογκρέσου στις 30 Απριλίου 1798 (μετά από πρόταση του Τζέιμς ΜακΧένρι),[1] με σκοπό να παρέχει την κυβερνητική οργανωτική δομή του Πολεμικού Ναυτικού, των Πεζοναυτών (από το 1834) και της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ, όταν αυτή διευθυνόταν από τον Πρόεδρο (ή το Κογκρέσο κατά τη διάρκεια πολέμων), ως υπηρεσία του Υπουργείου Ναυτικών,[2] αν και κάθε ένα από αυτά ήταν ανεξάρτητος υπηρεσιακός κλάδος. Το Υπουργείο Ναυτικού ήταν Εκτελεστικό Υπουργείο και ο Υπουργός ήταν μέλος του προεδρικού συμβουλίου μέχρι το 1949, όταν οι τροποποιήσεις του νόμου περί εθνικής ασφάλειας του 1947 άλλαξαν το όνομα του Εθνικού Στρατιωτικού Ιδρύματος στο Υπουργείο Άμυνας και το κατέστησαν Εκτελεστικό Υπουργείο. Το Υπουργείο Πολεμικού Ναυτικού έγινε τότε, μαζί με τα αντίστοιχα υπουργεία του στρατού και της αεροπορίας, Στρατιωτικό Υπουργείο εντός του Υπουργείου Άμυνας, υπό την επίβλεψη, καθοδήγηση και έλεγχο του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Ηγεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θυρεός του Υπουργείου Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ από το 1879 έως το 1957.

Το Υπουργείο Πολεμικού Ναυτικού είναι έχει ως επικεφαλής του, τον Υπουργό Πολεμικού Ναυτικού, επίσης γνωστό ως SECNAV στη ναυτική ορολογία, ο οποίος έχει την εξουσία να διεξάγει όλες τις υποθέσεις του Υπουργείου, υπό τον έλεγχο του Υπουργού Άμυνας και του Προέδρου. Ο Υπουργός Πολεμικού Ναυτικού διορίζεται από τον Πρόεδρο με τη συμβουλή και τη συναίνεση της Γερουσίας.[3] Ο Υπουργός επικουρείται από έναν Υφυπουργό Πολεμικού Ναυτικού, τέσσερις αναπληρωτές Υπουργούς Πολεμικού Ναυτικού και έναν Γενικό Σύμβουλο, οι οποίοι επίσης διορίζονται από τον Πρόεδρο με τη συμβουλή και τη συγκατάθεση της Γερουσίας.

Οι ανώτατοι αξιωματικοί στο Υπουργείο Πολεμικού Ναυτικού είναι ο Αρχηγός Ναυτικών Επιχειρήσεων και ο Διοικητής Θαλάσσιων Σωμάτων, οι οποίοι είναι οι κύριοι στρατιωτικοί σύμβουλοι του Υπουργού. Επιβλέπουν τις αντίστοιχες στρατιωτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολεμικού Ναυτικού και σε ξεχωριστή ιδιότητα υπηρετούν ως μέλη των Κοινού Επιτελείου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]