Υπαστυνόμος Β΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Υπαστυνόμος Β')

Ο Υπαστυνόμος Β΄ αποτελεί τον χαμηλότερο βαθμό αξιωματικού στην ιεραρχία της Ελληνικής Αστυνομίας[1]. Ανήκει στην κατηγορία των Κατωτέρων Αξιωματικών από κοινού με τον Υπαστυνόμο Α΄ και τον Αστυνόμο Β΄. Αποτελεί βαθμό μεγαλύτερο του Ανθυπαστυνόμου και μικρότερο του Υπαστυνόμου Α΄. Αντίστοιχοι βαθμοί στον Στρατό Ξηράς είναι ο Ανθυπολοχαγός, στο Πολεμικό Ναυτικό και στο Λιμενικό ο Σημαιοφόρος, στην Πολεμική Αεροπορία ο Ανθυποσμηναγός και στην Πυροσβεστική ο Ανθυποπυραγός.

Οι Δόκιμοι Υπαστυνόμοι της Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας με την αποφοίτησή τους προάγονται στον βαθμό του Υπαστυνόμου Β΄ και δύνανται να προαχθούν έως και τον βαθμό του Αντιστρατήγου κατά την διάρκεια της θητείας τους[2]. Οι Ανθυπαστυνόμοι του Τμήματος Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Ανθυπαστυνόμων με την αποφοίτησή τους προάγονται στον βαθμό του Υπαστυνόμου Β΄ και δύνανται να προαχθούν έως και τον βαθμό του Αστυνομικού Υποδιευθυντή[3] κατά την διάρκεια της θητείας τους.

Ο Υπαστυνόμος Β΄ καταλαμβάνει οργανική θέση Υπαστυνόμου από κοινού με τον Υπαστυνόμο Α΄[4]. Ο ελάχιστος χρόνος παραμονής στον βαθμό είναι 4 έτη[5].

Διακριτικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα διακριτικά βαθμού του Υπαστυνόμου Β΄ αποτελούνται από ένα μεταλλικό αστέρα χρώματος ασημί τα οποία τοποθετούνται στον διαμήκη άξονα των επωμίδων, κατά σειρά από τη βάση προς την κορυφή, ή στο αριστερό πέτο της στολής εκστρατείας κεντητά σε μικρογραφίες[6].

Το διακριτικό του Ανθυπομοιράρχου της Ελληνικής Χωροφυλακής
Το διακριτικό του Υπαστυνόμου Β' της Αστυνομίας Πόλεων
Το διακριτικό του Υπαστυνόμου της ΕΛ.ΑΣ (1985-1986)[note 1]
Το διακριτικό του Υπαστυνόμου Β' της ΕΛ.ΑΣ (1986-2006)
Το διακριτικό του Υπαστυνόμου Β' της ΕΛ.ΑΣ. (2006-σήμερα)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Το 1986, ο βαθμός διαιρέθηκε σε Υπαστυνόμο Α και Β