Υλζέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Υλζέ
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος1149
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααγιολόγος
ιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαεπίσκοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο επίσκοπος της Ανζέ, Υλζέ ή Ουλγέρος, ήταν Γάλλος ποιητής, θεωρητικός και αγιολόγος αποθανών το 1148. Διετέλεσε επίσκοπος κατά την περίοδο της Γρηγοριανής Μεταρρύθμισης.

Διετέλεσε επίσκοπος της Ανζέ από το 1125 έως τον θάνατό του[1].

Στις 22 Μαΐου 1134, ο αββάς Μαρτέν, με την συγκατάθεση του Επισκόπου της Ανζέ, Υλζέ, καθώς και δύο δωρεοδόχων, μετέβησαν για την καθιέρωση του Αββαείου Νοτρ-Νταμ ντε Ποντρόν, όπου και εγκατέστησαν μία πρώτη μοναστική κοινότητα, πρώτος αββάς της οποίας εξελέγη ο Φουλκ. Το 1139, η ίδρυσή του επισημοποιήθηκε μέσω σχετικής βούλας του Πάπα Ιννοκέντιου Β΄.

Προχώρησε στην οργάνωση της ιεραρχίας εντός της επισκοπής, ενώ έθεσε υπό τον έλεγχό του ορισμένο αριθμό κοινοβίων, καθώς και άλλων χώρων λατρείας οι οποίοι ανήκαν σε κληρικούς. Αντιτάχθηκε στον πρελάτο Ζοφρουά ντε Βαντόμ, καθώς και στις αββάδες του Αββαείου του Φοντεβρώ. Σε καθεμία των περιπτώσεων αυτών, χρειάστηκε να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενώπιον του Πάπα Ιννοκέντιου Β΄.

Ο Υλζέ ετάφη στον Καθεδρικός Ναός Σαιν-Μωρίς ντ'Ανζέ. Ο τάφος του ευρίσκεται δίπλα σε εκείνον του Ρενέ του Ανζού. Το 1896, όταν ανοίχθηκε ο τάφος του, παρατηρήθηκε πως ο πρελάτος ήταν ντυμένος με πλούσια υφάσματα. Εντός του τάφου βρίσκονταν, επίσης, η ποιμενική ράβδος, η μίτρα, καθώς και το επισκοπικό δαχτυλίδι[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]