Υδροδυναμική πίεση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Υδροδυναμική πίεση ορίζεται ως η πίεση ως το πηλίκο της κάθετης δύναμης που ασκείται σε μια επιφάνεια προς το εμβαδό αυτής της επιφάνειας:

Στον παραπάνω ορισμό υποθέτουμε πως η δύναμη αναφέρεται στην συνολική δύναμη που ασκείται στην επιφάνεια και η πίεση είναι ίση σε κάθε σημείο της επιφάνειας, όπως υπολογίζεται παραπάνω.

Πίεση Κατανεμημένης Δύναμης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην μελέτη συστημάτων ρευστών εισέρχεται και η υδροστατική πίεση η οποία εξαρτάται από το υψόμετρο του κάθε σημείου. Επομένως η έννοια της σταθερής τιμής της πίεσης οφείλει να προσαρμοστεί σε διαφορική μορφή, ώστε να ισχύει για απειροστά μικρές επιφάνειες, στις οποίες η τιμή της υδροστατικής πίεσης να μπορεί να θεωρείται σταθερή. Έτσι η παραπάνω γίνεται:

όπου το στοιχείο δύναμης δεν αναφέρεται πια σε μια συνολική δύναμη αλλά σε κατανεμημένη δύναμη.

Κατανεμημένη Μεταβολή Ορμής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν ένα ρευστό κινείται σε περιορισμένο χώρο, έστω ένα σύστημα σωληνώσεων, τότε κάθε φορά που αλλάζει κατεύθυνση μεταβάλλεται η ορμή του και αυτό συμβαίνει σύμφωνα με τον Νόμο του Newton:

Επομένως, οι δυνάμεις οι οποίες ασκούνται από τα τοιχώματα της περιοχής που περιέχει το ρευστό είναι υπεύθυνες για την εμφάνιση μιας πίεσης η οποία προέρχεται αποκλειστικά από την κίνηση του ρευστού στο συγκεκριμένο δοχείο και η πίεση αυτή προστίθεται στην οποιαδήποτε τιμή υδροστατικής πίεσης υπάρχει στο συγκεκριμένο σημείο. Για μη ιδανικά ρευστά, η παρουσία του ιξώδους προκαλεί εμφάνιση υδροδυναμικής πίεσης ακόμη κι όταν δεν μεταβάλλεται η κατεύθυνση της κίνησης του ρευστού.

Η συνολική πίεση που μετράει ένα μανόμετρο είναι το άθροισμα της στατικής και της δυναμικής πίεσης.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Φλυτζάνης, Νικόλαος (2010). Μηχανική του Συνεχούς Μέσου - Μέρος Α - Υδροδυναμική και Κύματα. Ψηφιακό Κέντρο Εκπαιδευτικών Μέσων Πανεπιστημίου Κρήτης.