Τόνος κλήσης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο τόνος κλήσης, είναι ένας ήχος σηματοδότησης στις τηλεπικοινωνίες που ακούγεται από τον πομπό μιας τηλεφωνικής κλήσης ενώ σε τελικό προορισμό προειδοποιεί το δέκτη. Ο τόνος είναι συνήθως μια επαναλαμβανόμενη ταχύτητα, παρόμοια με ένα παραδοσιακό σήμα ήχου ισχύος (τονόφωνο), αλλά συνήθως δεν παίζεται συγχρόνως. Διάφοροι όμιλοι τηλεπικοινωνιών, όπως το Bell System και το General Post Office (GPO) ανέπτυξαν πρότυπα, τα οποία εν μέρει ανελήφθησαν από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τηλεπικοινωνιακών Προτύπων (ETSI) και άλλους φορείς τυποποίησης. Με τη σύγχρονη τεχνολογία κινητών τηλεφώνων και smartphone, ο ήχος κλήσης μπορεί να προσαρμοστεί και ακόμη και να χρησιμοποιηθεί για διαφήμιση.

Σκοπός και περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν ένας χρήστης τηλεφώνου πραγματοποιεί μια τηλεφωνική κλήση, συνήθως πληκτρολογώντας ή επιλέγοντας έναν αριθμό τηλεφώνου, η πρόοδος ή η κατάσταση της προσπάθειας κλήσης υποδεικνύεται στον χρήστη ηχητικά με διάφορους τύπους ήχων προόδου κλήσης . Για παράδειγμα, κατά την περίοδο δρομολόγησης της κλήσης μέσω του δημόσιου τηλεφωνικού δικτύου μεταγωγής (PSTN) η κλήση μπορεί να αντιμετωπίσει συμφόρηση σε μια συγκεκριμένη σύνδεση. Εάν αυτό δεν μπορεί να επιλυθεί αυτόματα, ο χρήστης που καλεί λαμβάνει τον τόνο συμφόρησης, που ονομάζεται επίσης τόνος αναδιάταξης . Εάν ο καλούμενος σταθμός είναι ήδη απασχολημένος και δεν μπορεί να δεχτεί δεύτερη κλήση μέσω αναμονής κλήσης, ο καλών ειδοποιείται με σήμα κατειλημμένου . Όταν η δρομολόγηση κλήσης είναι επιτυχής και το τηλέφωνο λήψης δεν είναι ήδη σε κλήση, το τηλέφωνο προορισμού λαμβάνει ένα ηλεκτρικό σήμα, που ονομάζεται κουδούνισμα ισχύος ή τον ήχο κλήσης, για να ειδοποιήσει τον παραλήπτη της εισερχόμενης κλήσης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ειδοποίησης, ο καλών λαμβάνει επίσης ένα χαρακτηριστικό σήμα (ή ηχητικό κουδούνισμα), που ονομάζεται επίσης ήχος κλήσης.

Το ακουστικό κουδούνισμα είναι συνήθως μια επαναλαμβανόμενη έκρηξη τόνου που συνήθως δεν είναι ταυτόχρονη με τον ρυθμό του σήματος κουδουνίσματος ισχύος στον προορισμό. [1] Συνήθως δημιουργείται στο σύστημα μεταγωγής που βρίσκεται πλησιέστερα στον καλούντα, ειδικά όταν βρίσκεται υπό τον έλεγχο αυστηρών εφαρμογών του συστήματος σηματοδότησης Νο. 7 και της προσαρμοσμένης εφαρμογής του συστήματος σηματοδότησης Mobile Enhanced Logic (CAMEL). Μπορεί επίσης να δημιουργηθεί στον απομακρυσμένο διακόπτη, να μεταδίδεται εντός ζώνης, έτσι ώστε στα αναλογικά δίκτυα ο καλών να μπορεί να παρακολουθεί την ποιότητα της φωνητικής διαδρομής της σύνδεσης πριν από την πραγματοποίηση της κλήσης. Η ένδειξη προόδου απομακρυσμένης κλήσης επιτρέπει προσαρμοσμένους ήχους ή φωνητικές ανακοινώσεις μέσω ενός απομακρυσμένου διακόπτη στη θέση του ήχου κλήσης.

Ο ήχος κλήσης συχνά ονομάζεται επίσης ήχος ringback. Ωστόσο, στις επίσημες προδιαγραφές τηλεπικοινωνιών που προέρχονται από το σύστημα Bell στη Βόρεια Αμερική, το ringback έχει διαφορετικό ορισμό. Είναι ένα σήμα που χρησιμοποιείται για την ανάκληση είτε ενός χειριστή είτε ενός πελάτη στο αρχικό τέλος μιας καθορισμένης τηλεφωνικής κλήσης. [2] Είναι επίσης απαραίτητο τα καρτοτηλέφωνα με κέρματα να χτυπούν το τηλέφωνο όταν ο πελάτης έχει κλείσει πρόωρα το τηλέφωνο, για παράδειγμα για την είσπραξη των απαιτούμενων χρεώσεων υπερωριών.

Εθνικά χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτές οι οδηγίες χρησιμοποιούνται επίσης παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Λατινικής Αμερικής και σε πολλές ασιατικές και αφρικανικές χώρες.

Πολλές χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής χρησιμοποιούν τόνους που ακολουθούν ή εμπνέονται από τις συστάσεις του ETSI. Σχεδόν όλοι αυτοί οι τόνοι έχουν συχνότητα 425 Hz.

Η Γαλλία χρησιμοποιεί μια μικρή παραλλαγή, με υψηλότερο τόνο 440 Hz, και ρυθμό ενός παραπάνω δευτερολέπτου τόνου που ακολουθείται από τρία έως πέντε δευτερόλεπτα σιωπής.

Η Κίνα χρησιμοποιεί μια έκδοση αυτού του τόνου, αλλά συχνά με 450 Hz.

Ο ήχος ETSI αποτελεί επίσης μέρος των προτύπων για κινητά GSM και μπορεί να δημιουργηθεί από ακουστικά για να υποδείξει το κουδούνισμα και χρησιμοποιείται συχνά σε εξοπλισμό VoIP και PBX, ιδιαίτερα ευρωπαϊκής προέλευσης. [ απαιτείται παραπομπή ]

Παραλλαγές αυτού του τόνου έχουν χρησιμοποιηθεί από την εισαγωγή της αυτόματης αλλαγής στην Ευρώπη στις αρχές του 20ου αιώνα. Παλαιότερος ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός χρησιμοποιούσε διάφορες συχνότητες και ελαφρώς διαφορετικούς ρυθμούς.

Σύστημα τόνου του Μπελ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Βόρεια Αμερική (εκτός του Μεξικού, της Κεντρικής Αμερικής και τμημάτων της Καραϊβικής ), ο τυπικός ακουστικός ήχος κλήσης είναι ένας επαναλαμβανόμενος ρυθμός ενός τόνου δύο δευτερολέπτων και τεσσάρων δευτερολέπτων σιωπής. Στην Κορέα, επαναλαμβανόμενος ρυθμός τόνου ενός δευτερολέπτου και δύο δευτερολέπτων σιωπής. Το σήμα αποτελείται από τις συχνότητες 440 και 480 . [3]

Αυτός ο ήχος κλήσης χρησιμοποιείται επίσης συνήθως σε συστήματα VoIP και PBX.

Τόνοι Γενικού Ταχυδρομείου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, το Χονγκ Κονγκ και άλλες χώρες με ιστορικούς δεσμούς με τα πρότυπα του Βρετανικού Γενικού Ταχυδρομείου (GPO), χρησιμοποιούν διπλό δακτύλιο. Σε πολλές περιπτώσεις, ο ρυθμός αποτελείται από έναν διπλό δακτύλιο 0,4 δευτερολέπτων που χωρίζονται με 0,2 δευτερόλεπτα, και μια παύση δύο δευτερολέπτων μετά την οποία ο ρυθμός επαναλαμβάνεται (0,4s on, 0,2 s off, 0,4 s on, 2 s off). Σε πολλές περιπτώσεις ο τόνος είναι συνδυασμός 400 Hz και 450 Ημιτονοειδή κύματα Hz. Αυτός ο πιο ακριβής τόνος υιοθετήθηκε στη Βρετανία και την Ιρλανδία όταν εισήχθη η ψηφιακή εναλλαγή το 1980-1981. Υιοθετήθηκε επίσης στη Νέα Ζηλανδία.

Η Αυστραλία χρησιμοποιεί έως και τρεις διαφορετικούς συνδυασμούς συχνοτήτων. Το παράδειγμα που παρουσιάζεται δημιουργείται με ανάμειξη 400, 425 και 450 Ημιτονοειδή κύματα Hz.

Το Χονγκ Κονγκ χρησιμοποιεί τον τόνο της Βόρειας Αμερικής (440 Hz και 480 Ήχος Hz), με ελαφρώς διαφορετικό ρυθμό, χρησιμοποιώντας μια παύση 3 δευτερολέπτων μεταξύ των διπλών κουδουνισμάτων.

Ένας μονός 425 Hz τόνος χρησιμοποιείται στη Μαλαισία.

Παραλλαγές υπάρχουν επίσης σε συστήματα PABX και VoIP ιδιωτικών γραφείων.

Ιστορικά, τα προψηφιακά συστήματα χρησιμοποιούσαν τον ίδιο ρυθμό κουδουνίσματος, αλλά χρησιμοποιούσαν αρκετούς διαφορετικούς τόνους ανάλογα με τον τύπο του χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού.

Δεν υπάρχει ενιαίο πρότυπο για αυτόν τον τόνο διπλού ρυθμού, μάλλον οι χώρες που επηρεάστηκαν από τα βρετανικά πρότυπα GPO στις αρχές του 20ου αιώνα υιοθέτησαν παρόμοια σήματα κουδουνίσματος στον αυτόματο εξοπλισμό μεταγωγής τους.

Ενώ πολλές από αυτές τις χώρες είναι μέλη της Κοινοπολιτείας, ορισμένες, ιδίως η Ιρλανδία, δεν είναι, και η Κοινοπολιτεία δεν έχει κανένα ρόλο στην ανάπτυξη τεχνικών προτύπων. Μερικά από τα μέλη του δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ αυτόν τον τόνο. Ο Καναδάς, για παράδειγμα, χρησιμοποιούσε πάντα το ηχητικό σχέδιο της Βόρειας Αμερικής και πολλά άλλα μέλη χρησιμοποιούν ευρωπαϊκούς ήχους κλήσης σύμφωνα με τις οδηγίες του ETSI ή της ITU.

Πολλές χώρες επίσης δεν χρησιμοποιούν το πλήρες σχέδιο βρετανικών τόνων. Αρκετοί χρησιμοποιούν ήχους του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Τηλεπικοινωνιακών Προτύπων (ETSI), για τόνο κατειλημμένου, κ.λπ., μαζί με ένα κουδούνισμα του τύπου της Αγγλίας (Ηνωμένου Βασιλείου)

Ιαπωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ιαπωνία, ο τυπικός ακουστικός ήχος κλήσης είναι ένας επαναλαμβανόμενος ήχος ενός δευτερολέπτου με μια παύση δύο δευτερολέπτων μεταξύ τους. Ο τόνος έχει συχνότητα 400 ± 20 Hz και η διαμόρφωση πλάτους είναι 15 έως 20 Hz. [ απαιτείται παραπομπή ]

Ινδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ινδία, ο ήχος κλήσης ονομάζεται ήχος κλήσης ringback, ο οποίος διαφέρει ανάλογα με τους διαφορετικούς παρόχους δικτύου.[ απαιτείται παραπομπή ]

Εξατομικευμένοι ήχοι κλήσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ορισμένοι πάροχοι τηλεπικοινωνιών έχουν προσφέρει μια υπηρεσία που ονομάζεται ήχοι callback (σαν το Calling Tunes) , οι οποίοι αναπαράγουν ένα τραγούδι της επιλογής του συνδρομητή αντί για τον τυπικό ήχο κλήσης.

Οι πατέντες για εξατομικευμένα συστήματα διανομής ήχου κλήσης κατατέθηκαν για πρώτη φορά στην Κορέα από τον Kang-seok Kim (10-1999-0005344) τον Οκτώβριο του 1999 και στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Mark Gregorek. (Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας ΗΠΑ 5,321,740), και Neil Sleevi (Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας ΗΠΑ 4,811,382). Το πρώτο λειτουργικό σύστημα αντικατάστασης ήχου κλήσης εφευρέθηκε από τον Karl Seelig (ευρεσιτεχνίες ΗΠΑ 7.006.608 και 7.227.929). Το 2001, το πρωτότυπο του Seelig περιγράφηκε στο Orange County Register και στο Economist Magazine. [ απαιτείται παραπομπή ] Η Onmobile Global Ltd. Ιndia, κατέθεσε ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας με τίτλο Μέθοδος και σύστημα για την προσαρμογή του ήχου κλήσης σε ένα σύστημα τηλεπικοινωνιών μεταξύ επιχειρήσεων στις 18 Νοεμβρίου 2010. [4]

Ο πρώτος εθνικός πάροχος τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ που προσέφερε αυτή την υπηρεσία ήταν η Verizon Wireless το 2004. Λόγω των χαμηλών πωλήσεων, η AT&T σταμάτησε να προσφέρει ήχους κλήσης το 2014. [5]

Μουσική Ringback (Calling Tunes)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίσης γνωστά ως μελωδίες καλούντος σε ορισμένες χώρες, όπως η Ινδία, [6] Η μουσική Ringback είναι μια υπηρεσία που προσφέρεται από παρόχους δικτύων κινητής τηλεφωνίας για να επιτρέπει στους συνδρομητές να επιλέγουν μουσική ή ακόμα και να εγκαθιστούν εξατομικευμένους ηχογραφημένους ήχους για ηχητικό κουδούνισμα. [7] [8]

Διαφήμιση Ringback[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διαφήμιση Ringback Tone (AdRBT) εισήχθη χρησιμοποιώντας μια σειρά μοντέλων σε πολλές εμπορικές αγορές το 2008. Στην Αμερική, η Ring Plus πρόσφερε την πρώτη πλατφόρμα διαδραστικής διαφήμισης. Στην Τουρκία, το 4play Digital Workshop κυκλοφόρησε το «TonlaKazaan» AdRBT με την Turkcell, και το Xipto AdRBT κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες με το ασύρματο Cincinnati Bell, η OnMobile ξεκίνησε ένα πρόγραμμα Music RBT που υποστηρίζεται από διαφημίσεις στην Ινδία με τη Vodafone. Το εργαστήριο 4Play Digital συγκέντρωσε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες της υπηρεσίας τους τους πρώτους μήνες της εμπορικής ανάπτυξης και έλαβε ένα βραβείο καινοτομίας τον Φεβρουάριο του 2009 στο Mobile World Congress στη Βαρκελώνη. Το AdRBT ανταμείβει συνήθως τον καλούντα ή τον καλούμενο με έκπτωση στην υπηρεσία Music RBT, δωρεάν λεπτά, μετρητά ή άλλες ανταμοιβές σε αντάλλαγμα για την αποδοχή διαφημιστικών μηνυμάτων ενσωματωμένων στο Music Ringback ή για την επιλογή διαφημίσεων αντί για μουσική ως εξατομικευμένη διαφημιστική μουσική Ringback.

Τον Μάιο του 2011, η Adfortel ξεκίνησε την πρώτη υπηρεσία κλήσεων που χορηγείται από διαφημίσεις στην Αυστρία με την Orange, [9] με τους χρήστες να ακούνε μια στοχευμένη διαφήμιση αντί για τον κανονικό ήχο κλήσης αναμονής.

Μια έκθεση Juniper Research που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2011 προβλέπει ότι η διαφήμιση ringback tone θα φτάσει τα 780 εκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι το 2015 [10]

Διαδραστικός αντίστροφος ήχος κλήσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι διαδραστικοί ήχοι επιστροφής κλήσης (IRRBT) είναι οι ίδιοι με τους κανονικούς ήχους επιστροφής κλήσης, αλλά έχουν διαδραστικές λειτουργίες και απευθύνονται στο άτομο που διαμορφώνει τον τόνο. Οι IRRBT ακούγονται στην τηλεφωνική γραμμή από τον καλούντα που ρυθμίζει τους IRRBT ενώ το τηλέφωνο που καλεί κουδουνίζει.[ απαιτείται παραπομπή ]

Σε αντίθεση με το RBT, οι IRRBT δημιουργούνται συχνά στον πλησιέστερο διακόπτη και μεταδίδονται εντός της ζώνης, επομένως οι IRRBT θα έχουν προτεραιότητα εάν διαμορφωθούν και τα δύο.

Οι ήχοι κλήσης κοινωνικού δικτύου παρέχουν διαδραστικό περιεχόμενο κοινωνικού δικτύου στους συνδρομητές. Το Mixcess είναι η πρώτη πλατφόρμα (κοινωνικό δίκτυο) που χρησιμοποιεί IRRBT στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το IRRBT αναπτύχθηκε από την Ring Plus, Inc. (Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας ΗΠΑ αρ. 7,227,929 που εφευρέθηκε από τον Karl Seelig). Το IRRBT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κοινή χρήση βίντεο, μουσικής και μηνυμάτων από φίλους. [ απαιτείται παραπομπή ]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Dryburgh, Lee· Hewett, Jeff (2005). Signaling System No.7 (SS7/C7) Protocol, Architecture, and Services. Indianapolis: Cisco Press. σελ. 14. ISBN 1-58705-040-4. 
  2. Bellcore (Δεκεμβρίου 1997). SR-2275 Bellcore Notes of the Networks. Piscataway, NJ: Bellcore. σελίδες 6–230. 
  3. «International Telephone Ring-Back Signaling Reference». lonestar.org. 
  4. US 20100290602. Onmobile Global Ltd. India, Method and system for updating social networking site with ring back tone information Oct, 7 2010: US 201002558.
  5. King, Elizabeth (21 June 2017). «Remember When You Called Someone and Heard a Song?» (στα αγγλικά). Vice. https://www.vice.com/en_us/article/9k57gd/remember-when-you-called-someone-and-heard-a-song. Ανακτήθηκε στις 18 June 2020. 
  6. «Press Information Bureau». pib.nic.in. 
  7. «Listen & Set up Callertunes from Vodafone India». www.vodafone.in. 
  8. «Airtel Hello Tunes». 
  9. Tony Dennis. «Adfortel launches mobile advertising service with Yesss!». gomonews.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Νοεμβρίου 2011. 
  10. John Levett (18 Ιανουαρίου 2011). «Press Release: Ringback Tone Advertising to Hit $780 million annually by 2015 as Consumers Chase Free Airtime, says Juniper Research». Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2011.