Τυφώνας Μαρία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Τυφώνας Μαρία είναι ένας αποδυναμωμένος τροπικός κυκλώνας που έπληξε την Δομινίκα ως τυφώνας κατηγορίας 5, το Πουέρτο Ρίκο ως τυφώνας κατηγορίας 4 και απειλεί την Βόρεια Καρολίνα και τμήματα του Ατλαντικού Ωκεανού. Είναι ο δέκατος εντονότερος τυφώνας που έχει καταγραφεί στον Ατλαντικό και ο χειρότερος τυφώνας που έχει χτυπήσει το Πουέρτο Ρίκο από το 1928. Θεωρείται η δέκατη τρίτη καταιγίδα, ο έβδομος τυφώνας, ο τέταρτος μεγαλύτερος τυφώνας και ο δεύτερος τυφώνας κατηγορίας 5 που έχει καταγραφεί σε αυτήν την ασυνήθιστα δραστήρια σεζόν για το 2017 στον Ατλαντικό Ωκεανό. Ο τυφώνας Μαρία προκάλεσε καταστροφικές ζημιές κατά το ταξίδι της στην βορειοανατολική Καραϊβική. Ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος τυφώνας στην σειρά που απείλησε τα νησιά Leeward με άμεσο χτύπημα ή μεγάλες επιπτώσεις μέσα σε διάστημα δυο εβδομάδων, μετά τον τυφώνα Ίρμα που προκάλεσε καταστροφικές ζημιές εκεί και τον τυφώνα Χοσέ, τότε ήταν τυφώνας κατηγορίας 4, ο οποίος πέρασε υπερβολικά κοντά από τα νησιά αυτά λίγες μόνο μέρες αργότερα.

Πορεία-Εξέλιξη του φαινομένου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έναρξη του τυφώνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξεκινώντας από ένα τροπικό κύμα που το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων άρχισε να παρακολουθεί στις 13 Σεπτεμβρίου 2017, ο τυφώνας Μαρία εξελίχθηκε σε τροπική καταιγίδα στις 16 Σεπτεμβρίου ανατολικά των νήσων Αντιλλών, με σταθερή ενίσχυση. Με εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες για περαιτέρω ανάπτυξη, στις 18 Σεπτεμβρίου ο τυφώνας Μαρία έγινε πιο εντατικός και διπλασίασε την ταχύτητα του ανέμου από 130 km/h σε 260 km/h καθιστώντας τον ως έναν τυφώνα κατηγορίας 5 και κάνοντας το 2017 το πρώτο έτος μετά το 2007 που χαρακτηρίζεται από δυο τυφώνες κατηγορίας 5 και ένα από τα έξι έτη τυφώνων στον Ατλαντικό που χαρακτηρίζονται από δυο ή περισσότερους τυφώνες κατηγορίας 5.

Κορύφωση της έντασης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν ο τυφώνας Μαρία έφτασε στο ύψιστο σημείο έντασης στην Δομινίκα την επόμενη ημέρα, έγινε ο πρώτος τυφώνας κατηγορίας 5 που χτύπησε την Δομινίκα και έκανε το 2017 το δεύτερο έτος (μετά το 2007) που παρουσίασε δυο τυφώνες οι οποίοι κατέληξαν στην στεριά με μια ένταση κατηγορίας 5. Μετά από μια μικρή αποδυνάμωση της έντασής του στην κατηγορία 4, ο τυφώνας Μαρία εντατικοποιήθηκε ξανά και πέτυχε μέγιστους ανέμους 280 km/h και ελάχιστη πίεση 908 mbar, κάνοντάς τον ως τον δέκατο εντονότερο τυφώνα που έχει καταγραφεί στον Ατλαντικό Ωκεανό. Για το 2017 αυτή η πίεση ανέμων είναι η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής παγκοσμίως. Επιτυγχάνοντας μια ένταση αιχμής, ένας κύκλος αποκατάστασης δημιούργησε την αποδυνάμωση του τυφώνα Μαρία σε έναν υψηλού επιπέδου τυφώνα κατηγορίας 4 με ανέμους 250 km/h προτού φτάσει στο Πουέρτο Ρίκο και κάνει αυτόν τον τυφώνα τον πιο ισχυρό στην περιοχή από τον τυφώνα Φελίπε το 1928 καθώς και τον εντονότερο τυφώνα (από την άποψη της πίεσης) που χτύπησε μια περιοχή στην καταγεγραμμένη ιστορία των τυφώνων και ο εντονότερος τυφώνας που χτύπησε στεριά οπουδήποτε μέσα στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον τυφώνα Καμίγ το 1969.

Απολογισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τις 25 Σεπτεμβρίου 2017, ο τυφώνας Μαρία έχει προκαλέσει τουλάχιστον 59 θανάτους: 27 στην Δομινίκα, 2 στην Δομινικανή Δημοκρατία, 2 στην Γουαδελούπη, 3 στην Αϊτή, 24 στο Πουέρτο Ρίκο και 1 στις Παρθένες Νήσους των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι πρώτες ενδείξεις προβάλλουν καταστροφικές ζημιές στην Δομινίκα, η οποία υπέστη ένα γενικό μπλακ-άουτ στην επικοινωνία. Τα νησιά της Γουαδελούπης και της Μαρτινίκας υπέστησαν επίσης εκτεταμένες πλημμύρες, κατεστραμμένες στέγες και ξεριζωμένα δέντρα. Το Πουέρτο Ρίκο έμεινε χωρίς ηλεκτρική ενέργεια καθώς το ηλεκτρικό του δίκτυο καταστράφηκε ολοκληρωτικά.