Τυρρηνική θάλασσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Τυρρηνικό πέλαγος)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 40°N 12°E / 40°N 12°E / 40; 12

Η Τυρρηνική θάλασσα.

Με την ονομασία Τυρρηνική θάλασσα, ή κατ΄ άλλους Τυρρηνικό πέλαγος, (στην ιταλική: Μάρε Τιρένο), ονομάζεται η θαλάσσια έκταση της Μεσογείου που βρίσκεται μεταξύ της δυτικής ακτής της Ιταλικής χερσονήσου (Ιταλίας), και των νήσων Κορσικής, Σαρδηνίας και Σικελίας.
Συνδέεται με τη θάλασσα της Λιγυρίας στα ΒΔ. μέσω του Τοσκανικού Αρχιπελάγους και με το Ιόνιο Πέλαγος μέσω του πορθμού της Μεσσήνης.

Πορθμοί - Κόλποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πορθμοί της Τυρρηνικής είναι ο πορθμός του Μπονιφάτσιο και το στενό της Μεσσήνης (μεταξύ Σικελίας - Καλαβρίας). Το μέγιστο βάθος της είναι 3.785 μέτρα (12.418 πόδια).

Κυριότεροι κόλποι της θάλασσας αυτής είναι της Νάπολης, της Γκαέτα, του Σαλέρνο, του Πολικάστρο και της Σαντ Εουφέμια.

Κυριότεροι λιμένες είναι η Τσιβιταβέκια, το Ποτσουόλι, η Νάπολη, η Τράπανι, η Κάλιαρι, το Σαλέρνο και το Παλέρμο (στη Σικελία).

Αρχαιότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τυρρηνική θάλασσα έφερε κι άλλες ονομασίες ελληνικές, από δε τους Λατίνους ονομαζόταν Mare Tuscum, από τις ακτές της Τοσκάνης, και Mare Interum (κατώτερη θάλασσα) σε αντιδιαστολή προς τον Ανδρίαν (Αδριατικό πέλαγος) που το ονόμαζαν Mare Superum (ανώτερη θάλασσα).

Ο Κλαύδιος Πτολεμαίος και ο Στράβων προτιμούσαν να το ονομάζουν το μεν βόρειο τμήμα του Λυγιστικό, το δε μεσαίο Τυρρηνικό και το νοτιότερο Αιγώνιο ή Σικελικό πέλαγος.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica" τομ.58ος, σελ. 322.