Τυποποιημένες Διαδικασίες Λειτουργίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο ορος τυποποιημένες διαδικασίες λειτουργίας (standard operating procedure) χρησιμοποιείται στις επιστήμες και τους κλάδους της υγείας, της αεροπορίας, της μηχανικής, της εκπαίδευσης, της βιομηχανίας, των φυσικών επιστημών κ.λπ. Τυποποιημένες διαδικασίες λειτουργίας (ΤΔΛ) είναι οι ρητές οδηγίες που περιγράφουν τις εργασίες, τις συνθήκες, και τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για την επίτευξη της λειτουργίας μιας μονάδας ή την εφαρμογή κάποιας μεθόδου.

Κλινική έρευνα και πρακτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην κλινική έρευνα, το Διεθνές Συμβούλιο Εναρμόνισης (ICH) ορίζει τις SOPs ως "λεπτομερείς γραπτές οδηγίες για την επίτευξη ομοιομορφίας στην εκτέλεση μιας συγκεκριμένης λειτουργίας".[1][2][3][4] Οι SOPs χρησιμοποιούνται συνήθως στη φαρμακευτική βιομηχανία και στις σχετικές κλινικές δοκιμές. Εκεί, η εστίαση είναι πάντα στην επανεφαρμογή αμετάβλητων διεργασιών και διαδικασιών και της σχετικής τεκμηρίωσης, υποστηρίζοντας έτσι το διαχωρισμό των πηγών, των αιτιών και των αποτελεσμάτων.[5][6] Περαιτέρω εφαρμογή γίνεται με τη διαλογή, όπου οι περιορισμένοι πόροι χρησιμοποιούνται σύμφωνα με την αξιολόγηση της βαθμολογίας, του επείγοντος και της ικανότητας στελέχωσης. Ο διευθυντής έρευνας είναι κυρίως υπεύθυνος για τις SOPs.[7][8]

Οι SOPs μπορούν επίσης να παρέχουν στους εργαζόμενους αναφορές σε κοινές επιχειρηματικές πρακτικές, δραστηριότητες ή εργασίες.[9][10] Οι νέοι υπάλληλοι χρησιμοποιούν το SOP για να απαντούν σε ερωτήσεις χωρίς να διακόπτουν τους προϊσταμένους για να ρωτήσουν πώς λειτουργεί η λειτουργία. Το διεθνές πρότυπο ποιότητας ISO 9001 απαιτεί ουσιαστικά τον ορισμό των διαδικασιών (που τεκμηριώνονται ως τυποποιημένες διαδικασίες λειτουργίας) που χρησιμοποιούνται σε κάθε παραγωγική διαδικασία που μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του προϊόντος.

Υγεία και περιβαλλοντική ασφάλεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διαδικασίες που χρησιμοποιούνται ευρέως για την εξασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας. Αυτές αναφέρονται μερικές φορές ως "δηλώσεις μεθόδων ασφαλούς εργασίας" (SWM, προφέρεται "swims"). Πριν από την ανάπτυξή τους προηγούνται συνήθως διάφορες μέθοδοι ανάλυσης των καθηκόντων ή της εργασίας που πρόκειται να εκτελεστεί στον χώρο εργασίας, συμπεριλαμβανομένης μιας προσέγγισης που ονομάζεται ανάλυση της ασφάλειας των θέσεων εργασίας, η οποία προσδιορίζει τους κινδύνους και περιγράφει τις μεθόδους ελέγχου τους. Οι διαδικασίες θα πρέπει να είναι κατάλληλες για το επίπεδο μόρφωσης του χρήστη, επομένως η αναγνωσιμότητα των διαδικασιών είναι σημαντική.[11]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «E6(R2) Good Clinical Practice: Integrated Addendum to ICH E6(R1)». www.fda.gov. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2024. 
  2. «Top 5 Most Important Standard Operating Procedures in Healthcare (How to Develop Them)». digitalismedical.com. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2024. 
  3. «The Importance of Standard Operating Procedures (SOPs) in Various Fields». empirepedia.com. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2024. 
  4. «Standard operating procedures (SOPs) for Institutional Ethics Committee (IEC) government dental college & hospital, NAGPUR (IEC-GDCHN)» (PDF). gdcnagpur.edu.in. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2024. 
  5. «SOP in Pharmaceutical Industry». pharmajobaid.com. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2024. 
  6. «List of SOP for Pharmaceutical Industry». www.pharmaspecialists.com. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2024. 
  7. «Writing Standard Operating Procedures (SOPS)». ccts.osu.edu. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2024. 
  8. «Standard Operating Procedure (SOP) for the Development, Management & Control of Research-Related SOPs» (PDF). www.porthosp.nhs.uk. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2024. 
  9. «What is SOP - Standard Operating Procedure?». hospitalityinsights.ehl.edu. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2024. 
  10. «Lifestyle Business». lifebydesign.online. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2024. 
  11. «Readability of OHS documents – A comparison of surface characteristics of OHS text between some languages». espace.curtin.edu.au. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2024.