Τσουτσουγκαμούσι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Με την επίσημη ονομασία Τσουτσουγκαμούσι, ή τσουτσουγαμούσι, προερχόμενη εκ του διεθνούς όρου, σε αγγλική γραφή tsutsugamushi (προφέρεται ομοίως), είναι μια μορφή τύφου που προκαλείται από το ενδοκυττάριο παράσιτο Orientia tsutsugamushi. Προκαλεί εξανθηματικό πυρετό και μπορεί να καταλήξει σε θάνατο.

Η νόσος τσουτσουγκαμούσι ενδημεί, με διαφορετικούς οροτύπους, σε χώρες της Άπω Ανατολής και κυρίως στην Ιαπωνία, από την οποία οφείλει το όνομά της, τη Μαλαισία, τη Σουμάτρα, την Ινδονησία, μέχρι τη Β. Ινδία και λιγότερο την Αυστραλία. Αυτή οφείλεται στον μικροοργανισμό ρικέτσια τσουτσουγκαμούσι, ή ρικέτσια προβαζέκι, εκ των ονομάτων δύο ερευνητών που πέθαναν εξ αυτής της νόσου εξ ου και η απόδοση αυτής στην ελληνική ιατρική ως ρικετσίωση, που είναι γενικότερος όρος, ή ειδικότερα "ρικετσιο-ευλογιά της ανατολής" από τα εξανθήματα που παρουσιάζει μετά από τσίμπημα ακάρεων ή κουνουπιών που την μεταδίδουν.

Η νόσος αυτή, που είναι κατ΄ ουσία είδος τύφου, πρώτο σύμπτωμα που παρουσιάζει είναι η νέκρωση του δέρματος γύρω από το σημείο του τσιμπήματος, ακολουθεί υψηλός πυρετός, που χαρακτηρίζεται ομώνυμα, με ρίγη και γενική διόγκωση λεμφογαγγλίων των οποίων ακολουθεί εμφάνιση εξανθήματος με ιδιαίτερα μεγάλες κηλίδες. Καλοήθης περίπτωση χαρακτηρίζεται εκείνη κατά τη οποία ο πυρετός αρχίζει να υποχωρεί σταδιακά μέσα στη δεύτερη εβδομάδα.

  • Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή δεδομένου ότι η νόσος αυτή χωρίς αντιμικροβιακή θεραπεία παρουσιάζει μεγάλη θνησιμότητα.

Ναυτική λαογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το καλοκαίρι του 1975 στο αγκυροβόλιο του Χονγκ Κόγκ κατέπλευσε κάποιο δεξαμενόπλοιο του οποίου ο πλοίαρχος ζήτησε ιατρική βοήθεια για πιθανή προσβολή ναυτικού του αναφέροντας τη νόσο αυτή. Κάποιοι Έλληνες άλλων πλοίων που έκαναν ακρόαση ραδιοτηλεφώνου ακούγοντας το όνομα και μη γνωρίζοντας σχετικά θεώρησαν ότι πρόκειται για αφροδίσιο νόσημα. Οι αστειότητες και τα πειράγματα που ακολούθησαν δεν περιγράφονται που όμως στο τέλος κατέληξαν σε απειλές και βρισιές μέχρι που επελήφθησαν οι τοπικές Αρχές για την εξακρίβωση της αιτίας εκείνης της αναστάτωσης.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Στην ιαπωνική γλώσσα "τσουτσουγκαμούσι" σημαίνει επικίνδυνο έντομο.
  • Η νόσος χαρακτηρίζεται επίσης και ως νόσος των ιαπωνικών ποταμών.
  • Άνθρωποι που προσβλήθηκαν από αυτή τη νόσο δεν αποκλείεται να ξαναπροσβληθούν, δηλαδή η θεραπεία της δεν εξασφαλίζει ανοσία.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica" τομ. 58ος, σελ. 275.