Τσεχοσλοβάκικο λυκόσκυλο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τυπικό αρσενικό

Το Τσεχοσλοβάκικο λυκόσκυλο (τσέχικα: Československý vlčák, σλοβάκικα: Československý vlčiak) είναι μια σχετικά νέα φυλή σκύλου που εντοπίζεται η αρχική του προέλευση σε ένα πείραμα που πραγματοποιήθηκε το 1955 στην Τσεχοσλοβακία. Μετά την αρχική αναπαραγωγή των Γερμανικών Ποιμενικών Σκύλων από γραμμές αίματος με τους Καρπάθιους λύκους (Canis lupus lupus), δουλεύτηκε ένα σχέδιο για να δημιουργηθεί μια φυλή που θα έχει την ιδιοσυγκρασία, τη νοοτροπία της αγέλης και την εκπαιδευσιμότητα του Γερμανικού Ποιμενικού Σκύλου και τη δύναμη, τη σωματοδομή, και την αντοχή του Καρπάθιου λύκου.

Η φυλή κατασκευάστηκε ως σκυλιά επίθεσης για χρήση σε στρατιωτικές ειδικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούνταν από τις τσεχοσλοβάκικες ειδικές δυνάμεις καταδρομέων, αλλά χρησιμοποιήθηκαν αργότερα στην αναζήτηση και διάσωση, για σκύλοι φύλακες, για εντοπισμό, για τα κοπάδια, για την ευκινησία τους, για την υπακοή τους, για το κυνήγι και για να σέρνουν κάρα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αναγνωρίστηκε επίσημα ως εθνική φυλή στην Τσεχοσλοβακία το 1982 και αναγνωρίστηκε επισήμως ως φυλή από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (Fédération Cynologique Internationale, FCI) το 1989.

Ανάλυση DNA[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2015, μελέτη DNA της φυλής σε σύγκριση με τους Γερμανικούς Ποιμενικούς και τους Καρπάθιους λύκους βρήκε μόνο δύο απλότυπους μητρικού μιτοχονδριακού DNA και δύο πατρικούς απλότυπους Y DNA εντός της φυλής. Τόσο οι απλότυποι mDNA όσο και ένας απλότυπος yDNA προήλθαν από τους Γερμανικούς Ποιμενικούς και ήταν το αποτέλεσμα της αναδιασταύρωσης. Ο άλλος απλότυπος yDNA ήταν μοναδικός για τη φυλή. Και οι τέσσερις απλότυποι ήταν διαφορετικοί από αυτούς των γονικών πληθυσμών.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Smetanová, Milena; Černá Bolfíková, Barbora; Randi, Ettore; Caniglia, Romolo; Fabbri, Elena; Galaverni, Marco; Kutal, Miroslav; Hulva, Pavel (2015). «From Wolves to Dogs, and Back: Genetic Composition of the Czechoslovakian Wolfdog». PLoS ONE 10 (12): e0143807. doi:10.1371/journal.pone.0143807. PMID 26636975.