Τσανταρλή Ιμπραήμ Πασάς (νεότερος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Τσανταρλή Ιμπραήμ Πασάς
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Çandarlı İbrahim Paşa (Τουρκικά)
Γέννηση1429
Θάνατος1499
Ναυμαχία του Ζόγκλου
Τόπος ταφήςΙζνίκ
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακαδής
Οικογένεια
ΓονείςΤσανταρλή Χαλίλ Πασάς
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμεγάλος βεζίρης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1498–1499)
Ο Θυρεός των Μεγάλων Βεζίρηδων

Ο Τσανταρλή Ιμπραήμ Πασάς (Çandarlı İbrahim Paşa), αναφερόμενος συνήθως ως Δεύτερος Ιμπραήμ (İkinci İbrahim) για να μη συγχέεται με τον παππού του, υπήρξε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στις πρώτες δεκαετίες μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, ήτοι το β' μισό του 15ου αιώνα. Αποκορύφωμα της θητείας του ήταν ο διορισμός στο αξίωμα του μεγάλου βεζίρη από το σουλτάνο Βαγιαζίτ Β΄ το 1498.

Προερχόταν από την οικογένεια Τσανταρλή, η οποία είχε ήδη αναδείξει τέσσερις μεγάλους βεζίρηδες πριν απ' αυτόν. Ο πατέρας του Χαλίλ Πασάς ήταν ο ισχυρότερος άνθρωπος στην Αυτοκρατορία κατά τη δεκαετία του 1440, πράγμα που πλήρωσε με τη ζωή του το 1453, όταν εκτελέστηκε ως συνωμότης από το Μωάμεθ Β΄ αμέσως μετά την κατάληψη της Πόλης. Παρόλα αυτά ο ίδιος επεβίωσε της δυσμένειας και ακολούθησε λαμπρή σταδιοδρομία ως καδής (δικαστής), φτάνοντας έως το αξίωμα του καζασκέρη (ανώτατου στρατοδίκη).

Επιλέχθηκε από το Μωάμεθ ως προσωπικός δάσκαλος του πρωτότοκου γιου του Βαγιαζίτ. Αργότερα, επί βασιλείας του παλαιού μαθητή του, διορίστηκε βεζίρης και το 1498 προήχθη σε μεγάλο βεζίρη, αντικαθιστώντας το Βόσνιο Αχμέτ Πασά. Έκλεινε έτσι ένας κύκλος 45 χρόνων, κατά τα οποία οι σουλτάνοι εμπιστεύονταν το αξίωμα μόνο σε ντεβσιρμέ («ξένους» προερχόμενους απ' το παιδομάζωμα), φοβούμενοι μην επαναληφθεί το παράδειγμα του Χαλίλ Πασά, δηλ. του πατέρα του Ιμπραήμ!

Πέθανε τον επόμενο χρόνο (1499). Όπως αναφέρει ο H.Lowry, σύμφωνα με το Evrenosoğulları Şecere (γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας των Εβρενόσογλου) ο Τσανταρλή Ιμπραήμ Πασάς θάφτηκε κοντά στο μαυσωλείο του Εβρενός στα Γιαννιτσά. Κατά άλλους ο χώρος ταφής του βρίσκεται στη Νίκαια (Iznik) της Βιθυνίας.