Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τσίκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τσίκα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση11ος αιώνας
Θάνατος1095 (after)
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμοναχή
Βιβλίο προσευχών της Τσίκα -1066

Η Τσίκα (Čika, λατινικά: Chicca) ήταν Κροάτισσα ευγενής και μετέπειτα μοναχή, η οποία το 1066 ίδρυσε το Μοναστήρι της Παναγίας στο Ζαντάρ.

Η Τσίκα γεννήθηκε στο Ζαντάρ το πρώτο μισό του 11ου αιώνα και ανήκε στην οικογένεια ευγενών Μάντι (Madi). Μετά τον θάνατο του συζύγου της, Ανδρέα, ίδρυσε με τη βοήθεια της οικογένειάς της το Μοναστήρι της Παναγίας στο Ζαντάρ. Στη συνέχεια το μοναστήρι τέθηκε υπό τη βασιλική προστασία από τον βασιλιά Πέταρ Κρέσιμιρ Δ'.

Η Τσίκα έγινε μοναχή προς το τέλος της ζωής της και χάρισε στο μοναστήρι διάφορα πολύτιμα αντικείμενα μεταξύ των οποίων και ένα εικονογραφημένο βιβλίο με προσευχές, το Βιβλίο των Ωρών της Τσίκα, που είναι το παλαιότερο βιβλίο με προσευχές για προσωπική χρήση στην Ευρώπη[1][2].

Πέθανε στο Ζαντάρ μετά το 1095.

Στο Μοναστήρι της Παναγίας στο Ζαντάρ έγινε μοναχή και η κόρη της Τσίκα, Βεκενέγκα[3], μετά τον θάνατο του δικού της συζύγου.

  1. Bratulić, Josip, επιμ. (2005). Hrvatska pisana kultura: izbor djela pisanih latinicom, glagoljicom i ćirilicom od VIII. do XXI. stoljeća. Križevci: Veda. ISBN 978-953-96657-3-7. 
  2. «"Časoslov opatice Čike" prva rukopisna knjiga nastala u Hrvatskoj». www.index.hr (στα Κροατικά). Ανακτήθηκε στις 28 Ιουνίου 2023. 
  3. CD I, σ. 101. Ego Cicca, filia Doimi et vekenege, nepotis Madii prioris, uxor Andree, filii Pape, post interfectionem mariti cum duabus remanenes filiabus in uiduitate videlicet Domnanna et Vekenega...