Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τροχοπεδιλισμός στην Ελλάδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο τροχοπεδιλισμός ή Τροχοπεδιλιδρομισμός (αγγλικά : Roller Skates) είναι ερασιτεχνικό άθλημα που εισήχθη αρχικά στην Ελλάδα πριν τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο και έγινε προσπάθεια καθιέρωσης του την δεκαετία του 40 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τα τροχοπέδιλα ήταν τα γνωστά σήμερα πατίνια ή Roller Skates. Τις δεκαετίες του 80 και 90 δημιουργήθηκαν πολλές υποτυπώδεις πίστες καλοκαιρινές ή στεγασμένες, κυρίως για διασκέδαση. Μετά το 2010 περίπου έγινε προσπάθεια ανάπτυξης του αθλήματος με δημιουργία συλλόγων και εγχώριων τουρνουά[1].

Το άθλημα αναφέρεται πρώτη φορά το 1932 ότι εισήχθη στην Ελλάδα και στην Αθήνα όπου λειτούργησαν αρχικά τρεις πίστες[2]. Το 1933 αναφέρεται στον αθλητικό τύπο σαν νέο άθλημα που εισήχθη λίγους μήνες πριν, το 1932, και οι σύλλογοι Αίγλη Αθηνών με 100 μέλη και την μοναδική γυναικεία ομάδα, Ακροπόλ Αθηνών, Παναθήναια Αθηνών, ΑΟ Κηφισιάς με καλύτερο αθλητή τον Τζώνη Πεσματζόγλου, [3].

Το 1934 αναφέρονται στον τύπο τέσσερις σύλλογοι ο Τροχοπεδιλικός σύλλογος Αθηνών και ο Τροχοπεδιλιδρομικός σύλλογος Θεσσαλονίκης[4], Ακροπόλ Αθηνών και Αίγλη Αθηνών[5]. Την ίδια χρονιά αναφέρεται και Ελληνική Ομοσπονδία Τροχοπεδιλισμού με έδρα την Αθήνα που προκήρυξε για το 1934 πανελλήνιο πρωτάθλημα στις 22 Απριλίου και 6 Μαΐου σε 15 αγωνίσματα αντρών, γυναικών και παίδων[6] με πολυνίκη τον σύλλογο Ακροπόλ[5]. Ανάμεσα στα αγωνίσματα ήταν και η Ραβδοσφαίριση ή Πεδιλοχόκεϊ[3], χόκεϊ σε σκληρή επιφάνεια[6] όπου η Ακροπόλ νίκησε την Αίγλη με 7-5 στον μοναδικό αγώνα που έγινε[6]. Το 1934 στον τύπο αναφέρονται συναντήσεις μεταξύ των συλλόγων Αίγλη, Παναθήναια και Ακροπόλ.

Το 1936 η Αίγλη έχει διαλυθεί, από τα πιό ενεργά σωματεία στο άθλημα, και το 1938 αναφέρεται ένα νέο σωματείο , ο Άσσος Αθηνών, όπου μαζί με τα Παναθήναια συμμετέχουν στο πανελλήνιο πρωτάθλημα που προκηρύχθηκε[7].