Τριχομονάδωση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η τριχομονάδωση ή τριχομονίαση είναι ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα και μπορεί να προέρχοεται από τα εξής τρία πρωτόζωα: Trichomonas vaginalis, entamoeba histolytica, giardia lamblia, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η κολπική τριχομονάδωση προκαλείται από το παράσιτο Trichomonas vaginalis, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, που μολύνει τον γυναικείο κόλπο και την ουρήθρα των ανδρών.

Τα συμπτώματα ποικίλουν τόσο στις γυναίκες όσο και στους άντρες. Στις γυναίκες παρουσιάζονται σε ένα διάστημα πέντε με τριάντα ημερών και είναι τα εξής: Κιτρινωπή ή πρασινωπή έκκριση από τον κόλπο, φαγούρα ή πόνος κατά την ούρηση, πόνος κατά την περίοδο και στο κάτω μέρος της κοιλιάς, και πόνος ή αιμορραγία κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης.

Τα συμπτώματα που εκδηλώνονται στους άνδρες, είναι λιγότερα και όχι τόσο εμφανή, αυτά είναι: Έκκριση από το πέος και φαγούρα ή πόνος κατά την ούρηση.

Στις γυναίκες μπορεί να προκαλέσει: πρόωρη γέννηση ή γέννηση βρέφους με χαμηλό σωματικό βάρος, σαλπιγγίτιδα, στειρότητα και φλεγμονώδη νόσο της πυέλου.

Για να θεραπευτούν οι τριχομονάδες ο/η ασθενής παίρνει φαρμακευτική αγωγή. Οι 5-νιτροϊμιδαζόλες (μετρονιδαζόλη και τινιδαζόλη) αποτελούν τον κύριο παράγοντα θεραπείας για λοίμωξη με Trichomonas vaginalis. Συνιστάται θεραπεία τόσο για τον μολυσμένο ασθενή όσο και για τον σεξουαλικό σύντροφο, ακόμη και αν δεν έχει συμπτώματα. Η θεραπεία χωρίς νιτροϊμιδαζόλες, όπως με κολπικά υπόθετα σουλφανοναμίδης είναι επίσης μια επιλογή, αλλά τα ποσοστά θεραπείας είναι πολύ χαμηλότερα.[1] Η θεραπεία για να είναι αποτελεσματική θα πρέπει να εφαρμοστεί και στον ερωτικό σύντροφο για να αποκλειστεί η περίπτωση επαναμόλυνσης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]