Τρενιότα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τρενιότα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1210
Λιθουανία
Θάνατος1264[1]
Συνθήκες θανάτουανθρωποκτονία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΤέκναElisha Lavrishevsky
ΓονείςErdvilas και Mother of Treniota
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμεγάλος δούκας της Λιθουανίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τρενιότα (λευκορωσικά: Транята‎‎, Τρονιάτα, 1210–1264) ήταν Μέγας Δούκας της Λιθουανίας (1263–1264).[2]

Ο Τρενιότα ήταν ανιψιός του Μιντάουγκας, του πρώτου και μοναδικού βασιλιά της Λιθουανίας.[2] Ενώ ο Μιντάουγκας είχε προσηλυτιστεί στον Χριστιανισμό για να αποθαρρύνει τις επιθέσεις του Λιβονικού Τάγματος και των Τευτόνων Ιπποτών στη Λιθουανία, γινόμενος βασιλιάς στη διαδικασία, ο Τρενιότα παρέμεινε ένθερμος ειδωλολάτρης.[3] Πιστεύεται ότι θα κυβερνούσε τη Σαμογιτία.

Παρά τη μεταστροφή του Μιντάουγκας, οι Τεύτονες Ιππότες έκαναν τακτικά εισβολές στη λιθουανική επικράτεια. Μετά τη μάχη του Ντούρμπε το 1260, ο Τρενιότα έπεισε τον Μιντάουγκας να αφήσει τον Χριστιανισμό και να επιτεθεί στο Τευτονικό Τάγμα, αν και η επίθεση ήταν αναποτελεσματική και οι Τεύτονες Ιππότες μόλις που αποδυναμώθηκαν.[2] Ο Μιντάουγκας άρχισε να αμφισβητεί τη συμμαχία του με τον Τρενιότα. Ωστόσο, προτού μπορέσει να δράσει εναντίον του ειδωλολάτρη ανιψιού του, ο Τρενιότα μαζί με τον Νταουμάντας δολοφόνησαν τον Μιντάουγκας και δύο από τους γιους του το 1263.[2] Ο Τρενιότα σφετερίστηκε τον θρόνο και επανέφερε το έθνος στον παγανισμό. Ωστόσο, κυβέρνησε μόνο για ένα χρόνο προτού καθαιρεθεί από τον Βαϊσβίλκας, τον νεότερο γιο του Μιντάουγκας.[2]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.vle.lt/straipsnis/treniota/. Ανακτήθηκε στις 8  Αυγούστου 2021.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 Gudavičius, Edvardas· Matulevičius, Algirdas· Varakauskas, Rokas. «Treniota». Vle.lt (στα Λιθουανικά). Ανακτήθηκε στις 7 Ιουλίου 2021. 
  3. «Lietuvos krikštas». Aidai.eu (στα Λιθουανικά). Ανακτήθηκε στις 7 Ιουλίου 2021. 
Προκάτοχος
Μιντάουγκας
Μέγας Δούκας της Λιθουανίας
1263–1264
Διάδοχος
Βαϊσβίλκας