Τραμπάλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένα σετ τραμπάλες σε παιδική χαρά

Μια τραμπάλα είναι μια μακριά, στενή σανίδα που στηρίζεται σε ένα μόνο σημείο περιστροφής, το οποίο βρίσκεται στο μέσον μεταξύ των δύο άκρων. Καθώς το ένα άκρο ανεβαίνει, το άλλο κατεβαίνει.

Μηχανική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από άποψη Μηχανικής, μια τραμπάλα είναι ένας μοχλός, ο οποίος, όπως όλοι οι μοχλοί αποτελείται από ένα δοκάρι και υπομόχλιο.[1]

Παραλλαγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι τραμπάλες κατασκευάζονται σε δημιουργικά σχήματα και σχέδια
Μια τραμπάλα στην παιδική χαρά στην Οτάβα, Οντάριο, Καναδάς, 2010

Ο πιο κοινός τύπος τραμπάλας για παιδική χαρά διαθέτει μια σανίδα που είναι ισορροπημένη στο κέντρο. Ένα άτομο κάθεται σε κάθε άκρο και  πιέζουν εναλλάξ τα πόδια στο έδαφος ώστε να σηκωθεί η πλευρά τους στον αέρα. Αυτού του είδους οι τραμπάλες, συνήθως, έχουν λαβές για τους αναβάτες όπως κάθονται αντικριστά. Ένα πρόβλημα με το σχεδιασμό της τραμπάλας, είναι ότι αν το ένα παιδί αφήσει τον εαυτό του να χτυπήσει στο έδαφος ξαφνικά μετά το άλμα ή αφήσει την τραμπάλα χαμηλά, το άλλο παιδί μπορεί να πέσει και να τραυματιστεί. Για το λόγο αυτό, οι τραμπάλες συχνά είναι τοποθετημένες πάνω σε μια μαλακή επιφάνεια, όπως αφρό ή τα ροκανίδια ξύλου.

Οι τραμπάλες επίσης κατασκευάζονται σε σχήματα που έχουν σχεδιαστεί για να μοιάζουν με άλλα πράγματα, όπως αεροπλάνα, ελικόπτερα,[2] και ζώα.

Οι τραμπάλες και η προθυμία των παιδιών να παίξουν μαζί τους, μερικές φορές χρησιμοποιείται για να βοηθήσει σε μηχανικές διαδικασίες. Για παράδειγμα, στην κοινότητα Gaviotas στην Κολομβία, μία παιδική τραμπάλα είναι συνδεδεμένης σε αντλία νερού.[3][4]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Benedek, George Bernard (2000). Physics, with Illustrative Examples from Medicine and Biology: Mechanics. New York: Springer. σελ. 379. ISBN 978-0-387-98769-9. 
  2. Lifetime Playground, playsets and play equipment: Teeter-Totters Αρχειοθετήθηκε 2013-05-18 στο Wayback Machine.
  3. «Gaviotas». Social Design Notes. 9 Αυγούστου 2003. 
  4. «Engineering». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Φεβρουαρίου 2012,  excerpting Weisman, Alan (1998). Gaviotas: A Village to Reinvent the World. White River Junction, Vermont: Chelsea Green Publishing.