Το ξυπόλητο τάγμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το ξυπόλητο τάγμα
ΣκηνοθεσίαΓκρεγκ Τάλλας
ΠαραγωγήΠίτερ Μπουντούρης
ΣενάριοΝίκος Κατσιώτης
Βασισμένο σειστορία του Νίκου Κατσιώτη.
ΠρωταγωνιστέςΝίκος Φέρμας
ΜουσικήΜίκης Θεοδωράκης
ΦωτογραφίαΜιχάλης Γαζιάδης
Πρώτη προβολή1954 και 24  Μαρτίου 1954
ΠροέλευσηΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνικά

Το ξυπόλητο τάγμα είναι ασπρόμαυρη ελληνική πολεμική δραματική ταινία του 1954 σε σκηνοθεσία Γκρεγκ Τάλλας και σενάριο του Νίκου Κατσιώτη, βασισμένη στην αληθινή ιστορία 160 παιδιών που διώχτηκαν από τα ορφανοτροφεία της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί κατακτητές στα χρόνια της κατοχής του B' Παγκοσμίου Πολέμου. [1] Την παραγωγή έκανε ο Πίτερ Μπουντούρης, ενώ η μουσική είναι του Μίκη Θεοδωράκη. Πρωταγωνιστούν οι Νίκος Φέρμας και Μαρία Κωστή, μαζί με μια πλειάδα ερασιτεχνών ηθοποιών.[2]

Η ταινία αφηγείται την ιστορία των παιδιών του Παπάφειου ορφανοτροφείου της Θεσσαλονίκης που στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, δημιουργούν μια συμμορία, αποκαλούμενη ως ξυπόλητο τάγμα. Το ξυπόλητο τάγμα αρχίζει να κλέβει τρόφιμα από τα γερμανικά καμιόνια, όπου στην συνέχεια τα διανέμει στα μέλη του και όσους έχουν ανάγκη από τον περίγυρο του. Έχοντας αποκτήσει ιεραρχία και πειθαρχία, βοηθά και την Αντίσταση κατά των Γερμανών. Με την βοήθεια μιας ελληνίδας διερμηνέας, το ξυπόλητο τάγμα βρίσκοντας διάφορους τρόπους θα καταφέρει να φυγαδεύσει στη Μέση Ανατολή, τον Αμερικάνο αξιωματικό Χάρρυ Σμιθ, με σκοπό να ενωθεί με τον δικό του στρατό.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 24 Μαρτίου 1954 στις κινηματογράφους Ρεξ, Έσπερο και Πάνθεον στην Αθήνα,[3]ενώ προβλήθηκε και στην Νέα Υόρκη. Απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Εδιμβούργου που πραγματοποιήθηκε το 1955.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «to_ksupolito_tagma». rizospastis.gr. Ανακτήθηκε στις 7 Μαρτίου 2024. 
  2. «Το ξυπόλητο τάγμα». tainiothiki.gr. Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 7 Μαρτίου 2024. 
  3. «Μια σελίς δια τους φίλους του κινηματογράφου» (PDF). Ψηφιακό Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου - Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Εφημερίδα Εμπρός. 20 Μαρτίου 1954. σελ. 7η. Ανακτήθηκε στις 7 Μαρτίου 2024. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]