Το κουτί με τις αναμνήσεις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το κουτί με τις αναμνήσεις είναι μια καναδολιβανογαλλική δραματική ταινία σε σενάριο και σκηνοθεσία των Τζοάνα Χατζιτόμας και Χαλίλ Τζορέιζ. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Ριμ Τουρκί, Μανάλ Ίσα και Παλόμα Βοτιέ. [1]

Η ταινία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 71ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου τον Μάρτιο του 2021. [2] Το κουτί με τις αναμνήσεις είναι η πρώτη λιβανέζικη ταινία που προτάθηκε, ανάμεσα σε 15 συνολικά ταινίες, για τον Διαγωνισμό της Μπερλινάλε επί τέσσερις δεκαετίες.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μάγια, μια ανύπαντρη μητέρα, ζει στο Μόντρεαλ με την έφηβη κόρη της, την Άλεξ. Την παραμονή των Χριστουγέννων, οι δυο τους λαμβάνουν ένα απροσδόκητο δέμα, το οποίο αποτελείται από σημειωματάρια, κασέτες και φωτογραφίες που έστειλε η Μάγια στην καλύτερή της φίλη από τη Βηρυτό του 1980. Η Μάγια αρνείται να ανοίξει το κουτί και να αντιμετωπίσει τις αναμνήσεις που θα φέρει, αλλά η Άλεξ αρχίζει να βουτάει κρυφά μέσα του. Σε έναν κόσμο ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα, η Άλεξ μπαίνει στον κόσμο της ταραχώδους, παθιασμένης εφηβείας της μητέρας της κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου του Λιβάνου, ξεκλειδώνοντας μυστήρια ενός καλά κρυμμένου παρελθόντος. [3]

Ηθοποιοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ριμ Τουρκί
  • Μανάλ Ίσα
  • Παλόμα Βοτιέ
  • Μισέλ Μπαντό
  • Ρίτα Μπαντό
  • Ραμπί Μρουέ
  • Πατρίκ Χεμαλί

Τεχνική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γνωστό για τις πειραματικές του τεχνικές, το ντουέτο των κινηματογραφιστών χρησιμοποίησε το ημερολόγιο και τις κασέτες της ίδιας της Χατζιτόμας ανάμεσα στο 1982 και το 1988 και τις φωτογραφίες του Τζορέιζ από τον εμφύλιο πόλεμο του Λιβάνου για να συνδυάσει τη φαντασία και την πραγματικότητα. "Οι εικόνες γίνονται σύντομες αφηγήσεις που θυμίζουν τις φωτογραφικές ιστορίες από τα εφηβικά περιοδικά εκείνης της περιόδου. Άλλες ακολουθίες έχουν τη στιλιζαρισμένη εμφάνιση ενός ποπ βίντεο του συγκροτήματος A-Ha", γράφει ο Άλαν Χάντερ στην εφημερίδα ScreenDaily. [4]

Μνήμη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επανεγγραφή της σύγχρονης ιστορίας και η αμφισβήτηση του ρόλου της μνήμης στην κατασκευή εικόνων είναι ένα επαναλαμβανόμενο θέμα στο καλλιτεχνικό και κινηματογραφικό έργο της Χατζιτόμας και του Τζορέιζ. Το ζευγάρι έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ίχνη του αόρατου και του απόντος, για τις ιστορίες που κρατήθηκαν μυστικές και τις εξαφανίσεις κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου του Λιβάνου, ο οποίος είναι παρών σε ταινίες όπως το Μια υπέροχη μέρα, όπου ο Μάλεκ και η μητέρα του αποφασίζουν να δηλώσουν τον πατέρα του επίσημα νεκρό, μετά την εξαφάνισή του επί 5 χρόνια κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου και το Je Veux Voir, όπου η Κατρίν Ντενέβ, που υποδύεται τον εαυτό της, αντιμετωπίζει την καταστροφή του Νότιου Λιβάνου μετά από στρατιωτικές συγκρούσεις το 2006. Η Ντέμπορα Γιανγκ από το Hollywood Reporter περιγράφει το Το κουτί με τις αναμνήσεις ως "μια αναγνωρίσιμη επέκταση αυτών των εγκεφαλικών ταινιών", με μια ιστορία πολύ πιο εύκολη στη σύνδεση και με "το ελκυστικό καστ δυνατών ηθοποιών που διευρύνει την απήχησή της". [5]

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 11 Φεβρουαρίου 2021, η το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου ανακοίνωσε ότι η ταινία θα έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο διαγωνιστικό τμήμα της Berlinale, τον Μάρτιο του 2021 [6] [7]

Βραβεία και υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Υποψήφια για το κορυφαίο βραβείο Χρυσής Άρκτου στο 71ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. [8]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Memory Box - PlayTime». playtime.group. Ανακτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2021. 
  2. Grater, Tom (11 Φεβρουαρίου 2021). «Berlinale Unveils Competition Line-Up: New Pics From Daniel Bruhl, Celine Sciamma, Radu Jude, Xavier Beauvois & Hong Sang-soo». Deadline Hollywood. Ανακτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2021. 
  3. «Abbout Productions». www.abboutproductions.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Οκτωβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2021. 
  4. Hunter2021-03-01T11:45:00+00:00, Allan. «'Memory Box': Berlin Review». Screen (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 23 Μαρτίου 2021. 
  5. «'Memory Box': Film Review | Berlin 2021». The Hollywood Reporter (στα Αγγλικά). 1 Μαρτίου 2021. Ανακτήθηκε στις 23 Μαρτίου 2021. 
  6. Roxborough, Scott (11 Φεβρουαρίου 2021). «Berlin Film Festival Unveils Competition Lineup». The Hollywood Reporter. Ανακτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2021. 
  7. Press Office (11 Φεβρουαρίου 2021). «Feb 11, 2021 Competition - Reshaping Cinematic Forms». Berlin International Film Festival. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Φεβρουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2021. 
  8. «Beirut blast 'collapsed world' of Berlin film fest contenders». France 24 (στα Αγγλικά). 1 Μαρτίου 2021. Ανακτήθηκε στις 16 Μαρτίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]