Το κλειδί (μυθιστόρημα του Τανιζάκι)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το κλειδί (ιαπωνικά: 鍵, λατινισμός Χέπμπορν: Kagi) είναι ένα μυθιστόρημα του Ιάπωνα συγγραφέα Τζουνίτσιρο Τανιζάκι που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1956.[1]

Περίληψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ολόκληρη η ιστορία είναι γραμμένη με τη μορφή ημερολογίου, εναλλάσσοντας τις καταχωρίσεις ενός 55χρονου καθηγητή πανεπιστημίου και της κατά 10 χρόνια νεότερης συζύγου του, της Ικούκο, οι οποίοι προσποιούνται ότι θέλουν να κρατήσουν κρυφές τις καταχωρίσεις τους ο ένας από τον άλλο. Και οι δύο παραπονιούνται για τις δυσκολίες στη σεξουαλική τους ζωή: εκείνη για την αδυναμία του συζύγου της να την ικανοποιήσει, εκείνος για την αχόρταγη όρεξή της, σε συνδυασμό με την παλιομοδίτικη στάση της και την απόρριψη των ερωτικών του προτιμήσεων. Ταυτόχρονα είναι πεπεισμένος ότι, αν του επέτρεπε να πραγματοποιήσει τις επιθυμίες του, θα μπορούσε και εκείνος με τη σειρά του να εκπληρώσει τις δικές της επιθυμίες.

Το ζευγάρι επιλέγει τον δάσκαλο Κιμούρα ως πιθανό γαμπρό για την κόρη τους Τόσικο, αλλά η Τόσικο δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για αυτόν. Αντίθετα, ο σύζυγος πιστεύει ότι υπάρχει ένα αμοιβαίο ενδιαφέρον μεταξύ του Κιμούρα και της Ικούκο και συνειδητοποιεί ότι η ζήλια του τον διεγείρει. Προκαλεί καταστάσεις στις οποίες ο Κιμούρα μπορεί να δει την Ικούκο γυμνή, ξεκινώντας με το να την μεθύσει, κάτι που την οδηγεί σε επανειλημμένη κατάρρευση και χρειάζεται φροντίδα. Επίσης, κάνει σεξ με τη γυναίκα του ενώ αυτή είναι λιπόθυμη, κατά την οποία εκείνη προφέρει το όνομα του Κιμούρα. Μετά από προτροπή του Κιμούρα, ο καθηγητής δανείζεται τη φωτογραφική του μηχανή πολαρόιντ, την οποία χρησιμοποιεί για να τραβήξει γυμνές φωτογραφίες της Ικούκο. Αργότερα, μεταβαίνει σε αρνητικό φιλμ, φροντίζοντας να δει ο Κιμούρα τις φωτογραφίες. Ταυτόχρονα, βάζει τον γιατρό του να του κάνει ένεση ορμονών για να βελτιώσει τη δύναμή του, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα επικίνδυνα υψηλή αρτηριακή πίεση και κενά μνήμης.

Η Τόσικο μετακομίζει από το σπίτι των γονιών της, ενώ η Ικούκο αρχίζει να συναντά τον Κιμούρα σε τακτική βάση. Ο καθηγητής παθαίνει εγκεφαλικό επεισόδιο λόγω της υψηλής αρτηριακής του πίεσης. Αν και αρχικά φαίνεται να αναρρώνει, πεθαίνει μετά από ένα δεύτερο εγκεφαλικό. Στις τελευταίες καταχωρίσεις της, η Ικούκο αποκαλύπτει ότι τόσο εκείνη όσο και ο σύζυγός της έγραφαν τα ημερολόγιά τους έχοντας πλήρη επίγνωση ότι η άλλη πλευρά τα διαβάζει, ότι η κατάσταση της λιποθυμίας της ήταν κατά καιρούς ψεύτικη και ότι η Τόσικο πιθανώς κανόνιζε να συναντηθούν η μητέρα της και ο Κιμούρα. Η Ικούκο εικάζει ότι η Τόσικο θα παντρευτεί τελικά τον Κιμούρα ως πρόσχημα, ώστε αυτός και η μητέρα της να συνεχίσουν τη σχέση τους.

Ο τίτλος του μυθιστορήματος αναφέρεται στο κλειδί του διαμερίσματος στο οποίο ο καθηγητής κρατά το ημερολόγιό του.

Ιστορικό της έκδοσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μυθιστόρημα του Τανιζάκι εκδόθηκε για πρώτη φορά σε συνέχειες το 1956 στο περιοδικό Chūō kōron, [2] ξεκινώντας από το τεύχος του Ιανουαρίου, το οποίο εξαντλήθηκε γρήγορα. [3] Μεταφράστηκε στα αγγλικά από τον Χάουαρντ Χίμπετ και εκδόθηκε από τον Alfred A. Knopf το 1961. [4] Στα ελληνικά, το μυθιστόρημα έχει μεταφραστεί από τον Παναγιώτη Ευαγγελίδη και κυκλοφόρησε το 2011 από τις εκδόσεις Άγρα.

Διασκευές ταινιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κλειδί έχει επανειλημμένα διασκευαστεί για ταινίες, όπως:

  • 1959: Ακόλαστη σάρκα, σε σκηνοθεσία Κον Ιτσικάουα
  • 1983: Το κλειδί, σκηνοθεσία Τίντο Μπρας
  • 2014: Το κλειδί, σε σκηνοθεσία Jefery Levy

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «鍵 (Kagi)». Kotobank (στα Ιαπωνικά). Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2021. 
  2. Hakutani, Yoshinobu, επιμ. (2001). Modernity in East-West Literary Criticism: New Readings. Fairleigh Dickinson University Press. σελ. 185. ISBN 9780838639078. 
  3. Keene, Donald (2003). Five Modern Japanese Novelists. New York: Columbia University Press. σελ. 20. 
  4. Rimer, J. Thomas, επιμ. (2007). The Columbia Anthology of Modern Japanese Literature. Volume 1: From Restoration to Occupation, 1868-1945. Columbia University Press. σελ. 939. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Hibbett, Howard, trans. "The Key". Tanizaki Junichiro. New York: Vintage, 2004
  • McClellan, Edwin (1960). «Review of The Key». Monumenta Nipponica 16 (1/2): 205–211. doi:10.2307/2383364. ISSN 0027-0741. 
  • "Visions of Desire: Tanizaki's Fictional Worlds". Ito, Ken. Stanford University Press, 1991