Το θαύμα της Άννι Σάλιβαν (έργα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φωτογραφία της Πάτι Ντιουκ ως Έλεν Κέλερ και της Αν Μπάνκροφτ ως Άννι Σάλιβαν στο έργο του Μπρόντγουεϊ του 1959 Το θαύμα της Άννι Σάλιβαν: Σε αυτήν τη σκηνή, η Σάλιβαν προσπαθεί να μάθει στην Κέλερ την έννοια του «νερού».

Το θαύμα της Άννι Σάλιβαν αναφέρεται σε μια σειρά από ταινίες, εκπομπές, θεατρικά έργα και διάφορες άλλες προσαρμογές της αυτοβιογραφίας της Έλεν Κέλερ που κυκλοφόρησε το 1903 με τίτλο Η ιστορία της ζωής μου. Το πρώτο από αυτά τα έργα ήταν μια τηλεοπτική εκπομπή του 1957 με τίτλο Playhouse 90 που γράφτηκε από τον Γουίλιαμ Γκίμπσον και με πρωταγωνίστριες την Τερέζα Ράιτ ως Άννι Σάλιβαν και την Πατρίσια Μακόρμακ ως Κέλερ. Ο Γκίμπσον προσάρμοσε την εκπομπή του για μια θεατρική παραγωγή[1] στο Μπρόντγουεϊ του 1959 με την Πάτι Ντιουκ ως Κέλερ και την Αν Μπάνκροφτ ως Σάλιβαν. Στην ομώνυμη ταινία του 1962 πρωταγωνιστούσαν επίσης οι Μπάνκροφτ και Ντιουκ. Οι επόμενες τηλεοπτικές ταινίες με το ίδιο θέμα κυκλοφόρησαν το 1979 και το 2000.

Πηγή του ονόματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο τίτλος προέρχεται από την περιγραφή της Σάλιβαν από τον Μαρκ Τουέιν ως «θαυματουργής».[2] Ο Τουέιν θαύμαζε και τις δύο γυναίκες και, παρόλο που η προσωπικά του οικονομική κατάσταση ήταν δύσκολη, βοήθησε να οργανωθεί η χρηματοδότηση της εκπαίδευσης της Κέλερ στο Κολέγιο Ράντκλιγ από τον φίλο του, χρηματιστή και βιομήχανο Χένρι Χάτλεσον Ρότζερς.[3]

Ταινίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΑΝΝΙ ΣΑΛΙΒΑΝ». Ianos.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2024. 
  2. «Anne Sullivan Macy: The Miracle Worker». American Foundation for the Blind (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2023. 
  3. Paine, Albert Bigelow (1912). «196: Mr. Rogers and Helen Keller». Mark Twain, a biography: the personal and literary life of Samuel Langhorne Clemens, Volume 3 (στα Αγγλικά). New York: Harper & Brothers. σελ. 1035. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2017. Mark Twain: A Biography. 
  4. «Το Θαύμα της Άνι Σάλιβαν / The Miracle Worker». AIFF • Νύχτες Πρεμιέρας. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2024. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]