Η ιστορία της ζωής μου (βιογραφία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η ιστορία της ζωής μου (βιογραφία)
ΣυγγραφέαςΈλεν Κέλερ
ΤίτλοςThe Story of My Life
ΓλώσσαΑγγλικά
Ημερομηνία δημοσίευσης1903
ΜορφήΑυτοβιογραφία
ΘέμαΈλεν Κέλερ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η ιστορία της ζωής μου, που εκδόθηκε για πρώτη φορά σε μορφή βιβλίου το 1903, είναι η αυτοβιογραφία της Έλεν Κέλερ, που περιγράφει λεπτομερώς τα πρώτα χρόνια της ζωής της, ιδιαίτερα τις εμπειρίες της με τη δασκάλα της, Άννι Σάλιβαν.[1] Μέρη του βιβλίου διασκευάστηκαν το 1957 από τον Γουίλιαμ Γκίμπσον για την τηλεοπτική εκπομπή Playhouse 90, που ανέβηκε ως θεατρικό στο Μπρόντγουεϊ το 1959, μια αμερικανική ταινία μεγάλου μήκους του 1962 με τίτλο Το θαύμα της Άννι Σάλιβαν και την ινδική ταινία Black. Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στον εφευρέτη Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, ο οποίος ήταν ένας από τους δασκάλους της και υποστηρικτής των κωφών.

Ιστορικό εκδόσεων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Έλεν Κέλερ άρχισε να γράφει το βιβλίο Η ιστορία της ζωής μου το 1902, ενώ ήταν ακόμη φοιτήτρια στο Κολέγιο Ράντκλιφ. Την ίδια χρονιά, δημοσιεύτηκε σε συνέχεια στο Ladies' Home Journal. Την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησε ως βιβλίο από τις εκδόσεις Doubleday, Page & Co. Το βιβλίο είχε μεγάλη απήχηση.[1]

Το βιβλίο κυκλοφόρησε στα ελληνικά το 1992 από τις εκδόσεις Μίνωας σε μετάφραση Μάρως Λοΐζου.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «The Story of My Life». American Foundation for the Blind. 1903. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2022.  (text online).
  2. «Η ιστορία της ζωής μου». Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2024. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]