Το βιβλίο των 5 δαχτυλιδιών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Βιβλίο των Πέντε Δαχτυλιδιών (ιαπωνικά: 五輪書, Go Rin no Sho) είναι ένα κείμενο για το kenjutsu (τέχνη του σπαθιού) και τις πολεμικές τέχνες γενικά, γραμμένο από τον Ιάπωνα ξιφομάχο Μιγιαμότο Μουσάσι γύρω στο 1645. (Ο Μουσάσι ήταν ένας φοβερός Ιάπωνας ξιφομάχος και έπειτα φιλόσοφος ο οποίος κατάφερε να νικήσει σε μονομαχίες μέχρι θανάτου πολλούς γνωστούς πολεμιστές της εποχής του) Έχουν γίνει διάφορες μεταφράσεις με τα χρόνια και απολαμβάνει το βιβλίο ένα κοινό πολύ ευρύτερο από αυτό μόνο των φίλων των πολεμικών τεχνών και των ανθρώπων στην Ανατολική Ασία: για παράδειγμα, ορισμένοι ξένοι επιχειρηματίες βρίσκουν ότι κάποιες από τις συμβουλές στο βιβλίο δεν αφορούν αποκλειστικά και μόνο την τέχνη του πολέμου και συνεπώς τις εκμεταλλεύονται εφόσον αυτές σχετίζονται με τη δουλειά τους.

Το Βιβλίο των Πέντε Δαχτυλιδιών γραμμένο στα Κάντζι (κινεζικοί χαρακτήρες). Ο Μουσάσι επιδίωκε την επίτευξη άρτιας τεχνογνωσίας τόσο στην Ιαπωνική καλλιγραφία όσο και στην σπαθασκία[1].

Ο Μουσάσι καθιερώνει ένα θέμα που είναι αν και παράξενο, λογικό. Για παράδειγμα, αναφέρει επανειλημμένα ότι η γνώση μιας πληθώρας κινήσεων και τεχνικών είναι υπερβολή και ουδέποτε σε βοηθάει ενάντια ενός καλού αντιπάλου. Υπογραμμίζει επίσης συνεχώς ότι οι τεχνικές και οι συμβουλές που εκφράζονται στο βιβλίο είναι σημαντικές για τη μάχη σε οποιαδήποτε κλίμακα, είτε πρόκειται για μονομαχία (μάχη ένας εναντίον ενός) είτε για μια τεράστια μάχη. Συχνά ο Μουσάσι προτρέπει τους αναγνώστες να μην περιοριστούν στη θεωρία αλλά να εφαρμόσουν όσα διάβασαν ώστε να τα κατανοήσουν καλύτερα και να τα εμπεδώσουν. Ως έμπειρος πλέον πολεμιστής (όταν έγραψε το βιβλίο) γνώριζε τα λάθη που κάνουν πολλοί μαθητές και πιθανότατα έκανε κι ο ίδιος παρόλο που δεν έχασε σε καμία μονομαχία.

Ο Μιγιαμότο Μουσάσι στο αποκορύφωμα της πολεμικής σταδιοδρομίας του κρατώντας 2 bokken.

Ο Μουσάσι υιοθέτησε (και ουσιαστικά πρώτος ανέπτυξε) την τεχνική χρήσης δύο σπαθιών ταυτόχρονα, συνήθως ένα μακρύ σπαθί (όπως το κατάνα) και ένα μικρότερο (όπως το γούακιζασι). Στο βιβλίο του αναφέρει ότι η τεχνική αυτή είναι σπουδαία κυρίως σε μάχες με πολλούς εχθρούς ταυτόχρονα. Λίγες είναι οι φορές που και ο ίδιος έχει χρειαστεί να πολεμήσει έτσι. Πάντως επισημαίνει πως αποτελεί ανάγκη οι πολεμιστές να προπονούνται με 2 κατάνα ταυτόχρονα ώστε να μάθουν να πολεμούν με τον τρόπο αυτό όποτε και αν χρειαστεί.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «σπαθασκία». Βικιλεξικό. 2021-11-24. https://el.wiktionary.org/w/index.php?title=%CF%83%CF%80%CE%B1%CE%B8%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%AF%CE%B1&oldid=5345630. «η άσκηση στη σωστή χρήση του σπαθιού - από την αγγλική "swordsmanship"».