Κινεζικοί χαρακτήρες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κινεζική γραφή
ΕίδοςΛογογραφική
ΓλώσσεςΚινεζικά, Ιαπωνικά, Κορεατικά, Βιετναμέζικα
Χρονική περίοδοςΕποχή του Χαλκού – σήμερα
ΠροέλευσηΓραφή μαντείου οστών
    • Κινεζική γραφή
ISO 15924Hani, 500
ΚατεύθυνσηΑριστερά προς δεξιά
Ψευδώνυμο UnicodeHan

Οι κινεζικοί χαρακτήρες είναι λογογράμματα που χρησιμοποιούνται στη γραφή των κινεζικών και μερικών άλλων ασιατικών γλωσσών. Στα πρότυπα κινεζικά καλούνται hanzi (απλοποιημένα κινεζικά: 汉字, παραδοσιακά κινέζικα: 漢字).[1] Έχουν προσαρμοστεί για να χρησιμοποιούνται σε μια σειρά από άλλες γλώσσες, όπως τα ιαπωνικά, όπου είναι γνωστοί ως kanji, τα κορεατικά, όπου είναι γνωστοί ως hanja, και τα βιετναμέζικα σε ένα σύστημα που είναι γνωστό ως chữ nôm. Οι κινεζικοί χαρακτήρες αποτελούν το παλαιότερο συνεχώς χρησιμοποιημένο σύστημα γραφής στον κόσμο.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Potowski, Kim (2010). Language Diversity in the USA. Cambridge: Cambridge University Press. σελ. 82. ISBN 978-0-521-74533-8. 
  2. «History of Chinese Writing Shown in the Museums». CCTV online. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Νοεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 20 Μαρτίου 2010. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Chinese characters της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).