Το Κομψό Σύμπαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Το Κομψό Σύμπαν
ΣυγγραφέαςΜπράιαν Γκριν
ΤίτλοςThe Elegant Universe
ΓλώσσαΑγγλικά
Είδοςδοκίμιο
Θέμαsuperstring theory
ΕπόμενοThe Fabric of the Cosmos
LC ClassOL15449300W[1] και OL24416865M[1]
Ημερομηνία δημοσίευσης1999

Το Κομψό Σύμπαν: Υπερχορδές, Κρυφές Διαστάσεις και η Αναζήτηση για την Υπέρτατη Θεωρία (The Elegant Universe: Superstrings, Hidden Dimensions, and the Quest for the Ultimate Theory) είναι ένα βιβλίο του Μπράιαν Γκριν, που εκδόθηκε το 1999 και έχει ως κύριο θέμα του τη Θεωρία Χορδών.

Περιεχόμενα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου ο συγγραφέας κάνει μια ανασκόπηση των σχετικά παλιότερων φυσικών θεωριών, ξεκινώντας από την Κλασσική Φυσική και τα προβλήματα που αντιμετώπισε η θεωρία. Συνεχίζει περιγράφοντας την Ειδική και τη Γενική σχετικότητα, καθώς και τα βασικά συστατικά της Κβαντικής Μηχανικής, ώστε να αναδείξει τις αλλαγές που προκάλεσαν οι θεωρίες αυτές στο οικοδόμημα της Κλασσικής Φυσικής.

Στη συνέχεια αναφέρεται επιγραμματικά στο καθιερωμένο μοντέλο της Σωματιδιακής Φυσικής, όπου κάνει εμφανή την ανάγκη για μια ενοποιημένη κβαντική θεωρία της βαρύτητας. Στη συνέχεια ακολουθεί η Θεωρία Χορδών, της οποίας τα βασικά στοιχεία όπως οι χορδές και οι βράνες, η ύπαρξη παραπάνω διαστάσεων και η υπερσυμμετρία περιγράφονται με πολλές λεπτομέρειες.

Στο τελευταίο μέρος του βιβλίου αναφέρονται διάφορες πιθανές εφαρμογές της θεωρίας χορδών σε κοσμολογικά ερωτήματα, όπως οι μαύρες τρύπες ή η Μεγάλη Έκρηξη, καθώς και μια σύνοψη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η θεωρία.

Βραβεία και εμπορικότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το βιβλίο ήταν φιναλίστ για το βραβείο Πούλιτζερ, ενώ κέρδισε το The Aventis Prizes for Science Books το 2000. Θεωρείται σήμερα ένα από τα πιο εμπορικά βιβλία εκλαΐκευσης της Φυσικής. Στα τέλη του 2003 το βιβλίο πέρασε στη μικρή οθόνη ως μια μίνι σειρά τριών επεισοδίων, από τη NOVA, με παρουσιαστή τον Μπράιαν Γκριν.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1,0 1,1 archive.org/details/elegantuniverses0000gree. Ανακτήθηκε στις 27  Μαρτίου 2019.