Τουρκοκύπριοι προτεστάντες και αγγλικανοί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Προτεστάντες και Αγγλικανοί είναι μια πολύ μικρή κοινότητα που ζει στην ντε φάκτο Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και μεταξύ της Τουρκοκυπριακής διασποράς. Οι οπαδοί των εκκλησιών αυτών είναι περίπου διακόσιοι και ζουν διάσπαρτοι στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Ο ηγέτης και πάστορας της κοινότητας είναι ο Κεμάλ Μπασαράν.[1]

Η συντριπτική πλειοψηφία είναι Αγγλικανοί και χρησιμοποιούν Αγγλικανικές εκκλησίες στην περιοχή της Κερύνειας κατά μήκος της τοπικής βρετανικής κοινότητας μεταναστών. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η προτεσταντική κοινότητα απαιτεί τη δημιουργία δικής της εκκλησίας. Παρά τη γενική ανοχή της ιθαγενής τουρκοκυπριακής κοινότητας, η κοινότητα αντιμετωπίζει απειλές και μερικές φορές επιθέσεις από τα χέρια τούρκων εποίκων και εθνικιστών του νησιού.

Σε μια συνέντευξη με την Εφημερίδα Χαβαντίς, ο Πάστορας Μπασαράν, δήλωσε: "Οι Τουρκοκύπριοι που ανήκουν σε διάφορες θρησκείες στη χώρα μας θέλουν να ζήσουν ελεύθερα με τις θρησκείες τους. Οι Τουρκοκύπριοι, οι Τούρκοι της Βουλγαρίας και οι Τούρκοι από την Τουρκία, που είναι Προτεστάντες [και των οποίων η κοινότητα] αποτελείται από περίπου 200 οικογένειες, απαιτούν τη δημιουργία εκκλησίας όπου θα είναι σε θέση να ασκούν ελεύθερα τη λατρεία τους."[2] Οι ρίζες της κοινότητας βρίσκονται στην περίοδο της Αγγλοκρατίας στην Κύπρο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. [1]
  2. «The Protestants living in the occupied areas demand a church where they would be able to practise freely their worship». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουλίου 2019.