Τουρκική οικονομική και νομισματική κρίση (2018)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διάγραμμα της επιταχυνόμενης απώλειας αξίας της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ, η οποία ξεπέρασε την αναλογία 5:1 στις αρχές του 2018

Η τουρκική οικονομική και νομισματική κρίση του 2018 (Τουρκ.: Türk döviz ve borç krizi) είναι μια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση στην Τουρκία η οποία ξέσπασε το 2018. Χαρακτηρίστηκε από την πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας (TRY), τον υψηλό πληθωρισμό, το αυξανόμενο κόστος δανεισμού και την αντίστοιχη αύξηση των αθετήσεων δανείων. Η κρίση προκλήθηκε από το υπερβολικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της τουρκικής οικονομίας και από μεγάλα ποσά χρέους σε ξένο νόμισμα, σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο αυταρχισμό του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τις ανορθόδοξες ιδέες του για την πολιτική επιτοκίων[1][2][3][4]. Ορισμένοι αναλυτές τονίζουν επίσης την συμβολή των γεωπολιτικών τριβών με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους δασμούς που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ σε ορισμένα τουρκικά προϊόντα όπως ο χάλυβας και το αλουμίνιο[5].

Ενώ η κρίση ήταν εμφανής στα κύματα μείζονος υποτίμησης του νομίσματος, τα μεταγενέστερα στάδια χαρακτηρίστηκαν από αδυναμίες αναχρηματοδότησης εταιρικού χρέους, χρεωκοπίες και τέλος από συρρίκνωση της οικονομικής ανάπτυξης. Με τον ρυθμό πληθωρισμού να είναι κολλημένος σε διψήφιο αριθμό, ακολούθησε στασιμοπληθωρισμός. Η κρίση έληξε μια περίοδο υπερθέρμανσης της οικονομικής ανάπτυξης υπό τις κυβερνήσεις του Ερντογάν, βασισμένη σε μεγάλο βαθμό σε κατασκευαστική έκρηξη που τροφοδοτήθηκε από ξένο δανεισμό, εύκολη πίστωση και κυβερνητικές δαπάνες[6].

Η οικονομική κρίση προκάλεσε σημαντική μείωση της δημοτικότητας του Ερντογάν και του AKP, το οποίο έχασε τις περισσότερες από τις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας στις τοπικές εκλογές του 2019[7][8].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Borzou Daragahi (25 Μαΐου 2018). «Erdogan Is Failing Economics 101». Foreign Policy. 
  2. «Inflation rise poses challenge to Erdogan as election looms». Financial Times. 5 Ιουνίου 2018. 
  3. Matt O'Brien (13 Ιουλίου 2018). «Turkey's economy looks like it's headed for a big crash». Washington Post. 
  4. «Turkey's Lessons for Emerging Economies – Caixin Global». www.caixinglobal.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2018. 
  5. Goujon, Reva (16 Αυγούστου 2018). «Making Sense of Turkey's Economic Crisis». Stratfor. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Αυγούστου 2018. 
  6. Jack Ewing (17 Αυγούστου 2018). «Life in Turkey Now: Tough Talk, but Fears of Drug Shortages». New York Times. 
  7. Isil Sariyuce and Ivana Kottasová. «Istanbul election rerun won by opposition, in blow to Erdogan». CNN. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2019. 
  8. Gall, Carlotta (23 Ιουνίου 2019). «Turkey's President Suffers Stinging Defeat in Istanbul Election Redo» (στα αγγλικά). The New York Times. ISSN 0362-4331. https://www.nytimes.com/2019/06/23/world/europe/istanbul-mayor-election-erdogan.html. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]