Τουμπαμπάο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Τουμπαμπάο είναι ένα νησί στο νοτιοανατολικό μέρος του Σαμάρ. Διοικητικά, ανήκει στην πόλη Γκουϊουάν, στην περιφέρεια του Ανατολικού Σαμάρ, στις κεντροανατολικές Φιλιππίνες.

Πρόσφυγες από τη Ρωσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Τουμπαμπάο χρησιμοποιήθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Προσφύγων (ΔΟΠ) το 1949 και το 1950 για την παροχή προσωρινού καταφύγιου για 5.000 Ρώσους πρόσφυγες που διέφυγαν από την Κίνα.

Οι Ρώσοι ήταν επιζώντες της Μπολσεβικικής Ρωσικής Επανάστασης του 1917 και του Ρωσικού Εμφύλιου Πολέμου του 1919-1920, όταν η Τσαρική απολυταρχία ανατράπηκε από τους σοσιαλιστές. Μερικοί Ρώσοι κατάφεραν να δραπετεύσουν και κατέφυγαν σε ξένες χώρες.

Πολλοί από αυτούς μεταφέρθηκαν στην Κίνα, ειδικά στο Χαρμπίν και την Σαγκάη. Οι περισσότεροι από αυτούς τους πρόσφυγες που επέζησαν από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά οι κομμουνιστές ανέλαβαν την εξουσία στην Κίνα, με αποτέλεσμα ο ΔΟΠ να ζητήσει σε χώρες από όλον τον κόσμο να παράσχουν καταφύγιο στους Ρώσους. Οι Φιλιππίνες προσφέρθηκαν, μέσω του νησιού Τουμπαμπάο. 

Αργότερα, επιτράπηκε στους Ρώσους πρόσφυγες να μείνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Αυστραλία, στον Καναδά και σε χώρες της Νοτίου Αμερικής. Οι περισσότεροι πρόσφυγες έγιναν πολίτες της χώρας που εγκαταστάθηκαν. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]