Τουλάγκα Μανουέλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Τουλάγκα Μανουέλα
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση 26  Αυγούστου 1936

Ο Σερ Τουλάγκα Μανουέλα (Sir Tulaga Manuella, 26 Αυγούστου 1936 - ...)[1] είναι πολιτικός από το Τουβαλού. Υπήρξε 5ος Γενικός Κυβερνήτης της χώρας του, από το 1994 ως το 1998. Έχει τιμηθεί με τον τίτλο του Ιππότη (από τις 15 Φεβρουαρίου του 1996) από τη Βασίλισσα της Αγγλίας.[2]

Προφίλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπηρέτησε ως δημόσιος υπάλληλος στη χώρα του και ως γραμματέας της Εκκλησίας του Τουβαλού. Ως το 2000 ήταν πρύτανης (chancellor) του Πανεπιστημίου του Νοτίου Ειρηνικού[3], στο Νιούε. Εκτός από τον τίτλο του "Σερ", τιμήθηκε και με τον τίτλο του Ιππότη του Τάγματος του Αγίου Μιχαήλ και του Αγίου Γεωργίου.

Γενικός Κυβερνήτης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διορίστηκε γενικός κυβερνήτης τον Ιούνιο του 1994 από τον πρωθυπουργό Καμούτα Λατάζι και αντικατέστησε στο αξίωμα τον Τούμου Σιόνε, ο οποίος είχε υπηρετήσει μόνο για 7 μήνες ως Γενικός Διοικητής. Η θητεία του ξεκίνησε επίσημα στις 21 Ιουνίου του 1994. Ο Λαατάσι αναίρεσε το διορισμό του Σιόνε, με το αιτιολογικό ότι είχε γίνει από την πρώην κυβέρνηση του Μπικενιμπέου Παενίου.[4] Στις 17 Σεπτεμβρίου του 1996 απέλυσε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Ανάμεσα στα άλλα ως Κυβερνήτης υπέγραψε και την αλλαγή της σημαίας της χώρας του, με βάση την Πράξη του 1997.[5]. Η θητεία του ως Γενικού Κυβερνήτη τερματίστηκε στις 26 Ιουνίου του 1998. Τον διαδέχθηκε στο αξίωμα ο Τομάζι Πουαπούα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]