Μπικενιμπέου Παενίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Μπικενιμπέου Παενίου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση10  Μαΐου 1956
Bikenibeu
Χώρα πολιτογράφησηςΚιριμπάτι
Τουβαλού
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Χαβάης
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμέλος του Συμβουλίου Επικρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου
Πρωθυπουργός του Τουβαλού (1989–1993)
Πρωθυπουργός του Τουβαλού (1996–1999)

Ο Μπικενιμπέου Παενίου (Bikenibeu Paeniu) είναι πολιτικός από το Τουβαλού. Υπήρξε δύο φορές Πρωθυπουργός της νησιωτικής χώρας. Μάλιστα, είναι ο πρώτος και μοναδικός ως σήμερα που θήτευσε επί δύο θητείες στην πρωθυπουργία.

Βιογραφία και πρώιμη πολιτική καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 10 Μαΐου του 1956 στο Μπικενιμπέου της ατόλης Ταράουα στα πρώην Νησιά Γκίλμπερτ.

Η χρονιά καθόδου του στα πολιτικά της χώρας ήταν το 1989, οπότε κέρδισε μία έδρα στο Κοινοβούλιο του Τουβαλού, έπειτα από επαναληπτική εκλογή.

Πρώτη πρωθυπουργική θητεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την ίδια χρονιά κατήλθε στις βουλευτικές εκλογές στις οποίες αναδείχθηκε νικητής. Κέρδισε τον ως τότε πρωθυπουργό Τομάζι Πουαπούα και έγινε πρωθυπουργός. Στις εκλογές του 1993 ηττήθηκε με μικρή διαφορά από τον Καμούτα Λατάζι.

Δεύτερη πρωθυπουργική θητεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1996 αντικατέστησε το Λατάζι και έγινε για δεύτερη φορά πρωθυπουργός. Στην περίοδο της δεύτερης πρωθυπουργίας του προέκυψε το ζήτημα με τη σημαία του κράτους. Ο Παενίου ηγήθηκε με επιτυχία των προσπαθειών να επαναφερθεί το προηγούμενο σχέδιο στη σημαία, που συμπεριελάμβανε το Union Jack της σημαίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στις 13 Απριλίου του 1999 έπειτα από πρόταση μομφής, η κυβέρνησή του κατέρρευσε και ο ίδιος παρέμεινε υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι την εκλογή του διαδόχου του. Τον διαδέχθηκε στην πρωθυπουργία ο Ιονάτανα Ιονάτανα, ο οποίος εξελέγη στις 26 Απριλίου.

Μετέπειτα πολιτική καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αργότερα εξελέγη βουλευτής στο νησί Νουκουλαελάε και χρημάτισε Υπουργός Οικονομικών και Οικονομικού Σχεδιασμού στην κυβέρνηση του Σαουφάτου Σοποάνγκα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Bikenibeu Paeniu της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).