Τοπική κοινότητα Βέργας Μεσσηνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 37°0′18″N 22°9′21″E / 37.00500°N 22.15583°E / 37.00500; 22.15583 Η Βέργα, κάποτε κοινότητα με το όνομα Σέλιτσα, σημέρα αποτέλει τοπική κοινότητα του Δήμου Καλαμάτας, στη Μεσσηνία. Παλιότερο ονομαζόταν Σέλιτσα και οι κάτοικοί του Σελιτσάνοι. Βρίσκεται χτισμένη στους πρόποδες του όρους Καλάθι, το οποίο αποτελεί τμήμα του ευρύτερου ορεινού όγκου του Ταϋγέτου. Υπάρχει και η Άνω Βέργα (πάνω χωριό) χτισμένο αρκετά ψηλώτερα, ενώ ψηλά βράχια χωρίζουν τα δύο χωριά, με αποτέλεσμα να χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη διαδρομή για να φθάσουμε εκεί περνώντας από το χωριό Σωτηριάνικα.

Βόρεια της Βέργας βρίσκεται το Ελαιοχώρι (η αρχαία πόλη Καλάμαι), ενώ Δυτικά πέρα από τον Αλμυρό και τα Γιανιτσάνικα, απλώνεται η Πόλη της Καλαμάτας και νοτιότερα ο Μεσσηνιακός Κόλπος.

Οι κάτοικοι της κοινότητας ασχολούνται παραδοσιακά κυρίως με την καλλιέργεια της ελιάς και την παραγωγή ελαιολάδου, ενώ πρόσφατα έχουν αναπτύξει τουριστικές δραστηριότητες.Υπαρχει ενα ελαιοτριβειο στην Βεργα που τον Νοεμβρη οι Βεργιωτες γιορταζουν την γιορτη του ελαιολαδου.

Τα τελευταία χρόνια (και ιδιαίτερα μετά τους καταστρεπτικούς σεισμού του 1986), η περιοχή γνωρίζει αξιόλογη ανάπτυξη στον οικιστικό και τουριστικό τομέα. Κάθε καλοκαίρι η παραλία του Αλμυρού γίνεται πόλος έλξης πλήθους τουριστών αλλά και ντόπιων καλαματιανών, ενώ πολλοί καλαματιανοί, Αθηναίοι και ξένοι, χτίζουν σπίτια και μαγαζιά διασκέδασης στην βουνοπλαγιά, επεκτείνοντας την πόλη της Καλαμάτας με ραγδαίους ρυθμούς.

Η Βέργα αποτελεί ιστορικό μνημείο, και είναι γνωστή η μάχη της Βέργας, κατά την οποία οι Μανιάτες κατατρόπωσαν τους ιππείς του Ιμπραήμ στην προσπάθειά του να προχωρήσει προς την Μάνη.

Κάθε χρόνο του Σωτήρος (την 6η Αυγούστου), η εικόνα της Παναγίας ξεκινάει από το μοναστήρι της Δήμιοβας που βρίσκεται βόρεια από το Ελαιοχώρι, κατεβαίνει στην Αγία Σιών (Αγιασώ) και πριν από τον δεκαπενταύγουστο επανέρχεται στο μοναστήρι για την μεγάλη γιορτή και το γνωστό πανηγύρι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]