Τομάς Σκουχραβί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Τομάς Σκουχραβί
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Tomáš Skuhravý (Τσεχικά)
Γέννηση7  Σεπτεμβρίου 1965[1][2][3]
Přerov nad Labem[2]
ΚατοικίαΤσέλλε Λίγκουρε
Χώρα πολιτογράφησηςΤσεχία
Τσεχοσλοβακία
Ύψος193 cm Edit this on Wikidata
Βάρος90 kg Edit this on Wikidata
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΤσεχικά
Ιταλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταποδοσφαιριστής
ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου
Περίοδος ακμής1982
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τομάς Σκουχραβί (τσέχικα: Tomáš Skuhravý) (γενν. 7 Σεπτεμβρίου 1965) είναι Τσέχος πρώην ποδοσφαιριστής, ο οποίος αγωνιζόταν ως επιθετικός. Είναι διάσημος για το ότι σημείωσε 5 γκολ με κεφαλιά για την Τσεχοσλοβακία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990.

Σταδιοδρομία σε συλλόγους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε επίπεδο συλλόγων, ο Σκουχραβί έπαιξε ως επί το πλείστον στην ιταλική Σέριε Α στις αρχές της δεκαετίας του 1990 με τη Τζένοα, έχοντας υπογραφεί από τη Σπάρτα Πράγας, σχηματίζοντας ένα παραγωγικό δίδυμο με τον Ουρουγουανό Κάρλος Αγκιλέρα. Ο ψηλός και δυνατός Σκουχραβί συνήθως αποκτούσε πλήρη φόρμα και ικανότητα αργότερα στη σεζόν, ενώ ο μικρότερος και ταχύτερος Αγκιλέρα έδινε τον καλύτερό του εαυτό στους πρώτους αγώνες και μαζί κατάφεραν να δώσουν στη Τζένοα μια ισχυρή επίθεση όλο το χρόνο. Τη σεζόν 1990–1991, οι δύο παίκτες σημείωσαν 15 γκολ ο καθένας, αρκετά για την ισοβαθμία στην τρίτη θέση στη βαθμολογία των σκόρερ, οδηγώντας την Τζένοα στην τέταρτη θέση στην τελική κατάταξη, αναμφισβήτητα το καλύτερο αποτέλεσμα στη σύγχρονη ιστορία του συλλόγου. Την επόμενη χρονιά βοήθησε την ομάδα του να φτάσει στα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, όπου τελικά αποκλείστηκαν από τον μετέπειτα πρωταθλητή Άγιαξ. Ο Σκουχραβί σημείωσε συνολικά 57 γκολ με τη Τζένοα και έγινε ο κορυφαίος σκόρερ του συλλόγου στη Σέριε Α. Έφυγε από τη Τζένοα το 1995 για να ενταχθεί στην Σπόρτινγκ Λισαβόνας, όπου τελείωσε την καριέρα του.

Εθνική ομάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε διεθνές επίπεδο, ο Σκουχραβί έπαιξε για την Τσεχοσλοβακία και αργότερα την Τσεχία, παίζοντας συνολικά σε 49 αγώνες, σημειώνοντας 17 γκολ. Για την Τσεχοσλοβακία έπαιξε 43 αγώνες και σημείωσε 14 γκολ, ενώ για την Τσεχία έπαιξε 6 αγώνες, σημειώνοντας 3 γκολ.[4] Συμμετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990, όπου σκόραρε 5 γκολ και έγινε ο δεύτερος σκόρερ της διοργάνωσης. Αυτό περιελάμβανε ένα χατ τρικ εναντίον της Κόστα Ρίκα.[5]

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τη αποχώρησή του από το ποδόσφαιρο, ο Σκουχραβί επέστρεψε στη Λιγυρία, όπου εργάζεται ως ιδιοκτήτης εστιατορίου και ειδήμονας ποδοσφαίρου για ένα τοπικό τηλεοπτικό κανάλι.[6] Ο ξάδερφός του, Ρομάν Σκουχραβί, είναι πρώην ποδοσφαιριστής και σήμερα προπονητής ποδοσφαίρου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (πολλαπλές γλώσσες) Transfermarkt. 106968. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. 2,0 2,1 2,2 Τσεχική Εθνική Βάση Δεδομένων Καθιερωμένων Όρων. jn20000728623. Ανακτήθηκε στις 23  Νοεμβρίου 2019.
  3. 3,0 3,1 The Fine Art Archive. 77047.
  4. (Τσεχικά) Τομάς Σκουχραβί από την CMFS
  5. FIFA Match Report: Czechoslovakia - Costa Rica
  6. «Tomáš Skuhravý: una carriera tra fiumi di birra e truffe: dalle auto distrutte alla nuova vita» (στα Ιταλικά). CalcioWeb. 2 Μαΐου 2021. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]