Χατ τρικ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το χατ τρικ ή χατ-τρικ (αγγλ. hat-trick) είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται σε διάφορα αθλήματα για να δηλώσει την εξαιρετική επίδοση ενός αθλητή, ο οποίος έχει επαναλάβει μια επιτυχία τρεις φορές, όπως τρία τέρματα ή τρεις συνεχόμενες νίκες σε αγώνες. Ο όρος εμφανίστηκε στα αγγλικά για να περιγράψει ανάλογη επιτυχία στο κρίκετ.

Στην Ελλάδα έχει επικρατήσει να χρησιμοποιείται κυρίως στο ποδόσφαιρο για να δηλώσει την επίτευξη τριών τερμάτων σε έναν αγώνα από τον ίδιο παίκτη. Τα τέρματα μπορούν να επιτευχθούν σε οποιαδήποτε περίοδο του αγώνα, είτε στην κανονική περίοδο είτε στην παράταση, αλλά όχι στην διαδικασία των πέναλτι. Ως έπαθλο στον παίκτη που πέτυχε το χατ τρικ, δίνεται κατά παράδοση η μπάλα του αγώνα με την οποία το πέτυχε.

Προπολεμικά στο ποδόσφαιρο, ο όρος χρησιμοποιούταν για τρεις επιτυχίες μέσα σε ένα και μόνο ημίχρονο. Με τη σταδιακή ανάπτυξη, όμως, των αμυντικογενών συστημάτων στο άθλημα και τη συνεπαγόμενη μείωση του αριθμού τερμάτων που σημειώνονταν, επεκτάθηκε και καθιερώθηκε για όλη τη διάρκεια του αγώνα, με τρία συνεχόμενα στο ίδιο 45λεπτο να αποτελούν πλέον ένα καθαρό χατ-τρικ.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]