Ανθρωποθυσία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η μούμια "La Doncella" (η παρθένα). Ένα από τα τρία παιδιά που βρέθηκαν κατεψυγμένα στην κορυφή του ηφαιστείου Γιουγιαϊγιάκο στη βορειοδυτική Αργεντινή. Τα τρία παιδιά αποτέλεσαν θυσία κατά την τελετή των Ίνκας, Κάπακ Κότσα.

Με τον όρο ανθρωποθυσία[1] εννοείται στο ανθρωπολογικό και θρησκειολογικό εννοιολογικό πλαίσιο η θυσία ανθρώπινων πλασμάτων χάριν της συλλογικής ευημερίας της κοινότητας, είτε χάριν της συντήρησης ενός ταμπού, προς τη θεότητα που απαιτεί τη θυσία. Οι διάφορες μυθολογίες στις οποίες ακόμη και σύγχρονα θρησκευτικά σχήματα εξιστορούν τέτοιου είδους ανθρωποθυσίες, όπως για παράδειγμα η θυσία του Ισαάκ ή η θυσία της Ιφιγένειας, ουσιαστικά περιγράφουν μία τελετουργική πράξη θανάτωσης, θύμα της οποίας είναι αποκλειστικά ο άνθρωπος. Σε ορισμένες περιπτώσεις η έννοια της θυσίας συνδέεται με την αναγνώριση του αίματος ως ιερής ζωικής δύναμης.[2] Σημαντικό ρόλο έπαιζαν οι ανθρωποθυσίες στον πολιτισμό των Αζτέκων, εφόσον πιστευόταν ότι χωρίς αυτές ο ήλιος δεν θα ανέτελλε και η ανθρωπότητα θα χανόταν.[3]

Παραπομπές σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ορισμός στο TheFreeDictionary ουσιαστικά από την εισαγωγή της Brittanica, αλλά αρκετά επεξηγηματικός
  2. human sacrifice. (2009). In Encyclopædia Britannica. Retrieved April 06, 2009, from Encyclopædia Britannica Online: http://www.britannica.com/EBchecked/topic/275881/human-sacrifice].
  3. Time-Life Παγκόσμια Ιστορία, Τόμος 12, Εκδόσεις Κ. Καπόπουλος, σ. 158.