Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) καλείται μονάδα ιατρικής περίθαλψης που ειδικεύεται στην επείγουσα ιατρική και την ταχεία φροντίδα των ασθενών, όπως για παράδειγμα η αντιμετώπιση τραυματισμών από τροχαία. ΤΕΠ βρίσκονται συνήθως σε οποιαδήποτε μονάδα υγείας.

Λόγω του απρογραμμάτιστου χαρακτήρα της προσέλευσης ασθενών, το τμήμα πρέπει να παρέχει αρχική θεραπεία για ένα ευρύ φάσμα ασθενειών και τραυματισμών, μερικές από τις οποίες μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή και να απαιτούν άμεση προσοχή. Τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των περισσότερων νοσοκομείων λειτουργούν 24 ώρες την ημέρα, αν και τα επίπεδα στελέχωσης μπορεί να ποικίλλουν σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίζεται ο όγκος των ασθενών.

Τα ΤΕΠ έχουν την ιστορία τους από τις υπηρεσίες φροντίδας ατυχημάτων εργατών, αλλά το πρώτο εξειδικευμένο κέντρο φροντίδας ατυχημάτων στον κόσμο ιδρύθηκε το 1911 στις Ηνωμένες Πολιτείες στο Λούισβιλ του Κεντάκι. Ανεπτύχθη περαιτέρω στη δεκαετία του 1930 από τον χειρουργό Arnold Griswold, ο οποίος εξόπλισε επίσης οχήματα της αστυνομίας και της πυροσβεστικής με ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό και εκπαίδευσε αξιωματικούς για να παρέχουν πρώτες βοήθειες προς το νοσοκομείο.[1][2]