Τιργαταώ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τιργαταώ
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΕκαταίος ο Σκύθης
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαβασιλιάς της Σκυθίας

Η Τιργαταώ είναι μυθική βασίλισσα τού Σκυθικού λαού των Μαιωτών.

Ότι ξέρουμε γι' αυτήν, είναι γνωστό από τον αρχαίο συγγραφέα Πολύαινο.[1] Ήταν κόρη τού βασιλιά των Μαιωτών, αγνώστου ονόματος, και παντρεύτηκε τον βασιλιά τού γειτονικού βασιλείου των Σινδών, που επίσης ήταν Μαιώτης, τον Εκαταίο. Κάποτε ο Εκαταίος έχασε την εξουσία και ζήτησε τη βοήθεια τού βασιλιά τού Βοσπόρου Σάτυρου Α΄. Ο Σάτυρος Α΄ για να τον βοηθήσει, τού έθεσε ως όρο ο Εκαταίος να νυμφευτεί την κόρη του και να σκοτώσει την Τιργαταώ. Πράγματι όταν αυτός επανέκτησε την εξουσία, νυμφεύτηκε την κόρη τού Σάτυρου Α΄ και φυλάκισε την Τιργαταώ σε οχυρό φρούριο, θέτοντάς την φρουρούμενη. Η Τιργαταώ κατάφερε να δραπετεύσει και να καταφύγει στους Ιξομάτες, όπου βρισκόταν η πρωτεύουσα των Μαιώνων. Εν τω μεταξύ ο πατέρας της είχε πεθάνει και η Τιργαταώ παντρεύτηκε τον διάδοχό του, αγνώστου ονόματος.

Η Τιργαταώ, πλέον βασίλισσα, ξεσήκωσε όλα τα έθνη των Μαιωτών σε πόλεμο κατά των Σάτυρου Α΄ και Εκαταίου. Ο Πολύαινος αναφέρει ότι ο πόλεμος τελείωσε μόνο μετά τον Θάνατο τού Σάτυρου Α΄ και όταν τον διαδέχτηκε ο γιος εκείνου Γόργιππος.

Η ιστορία της Τιργαταώς και του Εκαταίου περιγράφει την επικράτηση των βασιλέων τού Βοσπόρου στους Σινδούς,. Μετά τον Σάτυρο Α΄ οι γιοι του φέρουν τον τίτλο και τού βασιλέα των Σινδών.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πολύαινος, Στρατηγήματα βιβλίο Η'[νεκρός σύνδεσμος].Τιργαταὼ Μαιῶτις ἐγήματο Ἑκαταίῳ βασιλεῖ Σίνδων, οἳ νέμονται μικρὸν ἄνω Βοσπόρου. τοῦτον τὸν Ἑκαταῖον ἐκπεσόντα τῆς ἀρχῆς κατήγαγε Σάτυρος ὁ Βοςπόρου τύραννος καὶ τὴν ἑαυτοῦ θυγατέρα πρὸς γάμον ἐξέδωκεν ἀξιώσας τὴν προτέραν ἀποκτεῖναι. ὁ δὲ τὴν Μαιῶτιν στέργων ἀνελεῖν μὲν οὐχ ὑπέμεινεν, ἐς ὀχυρὸν δὲ φρούριον καθείρξας ἐκέλευσε διάγειν φρουρουμένην· ἡ δὲ Τιργαταὼ λαθοῦσα τοὺς φύλακας διέδρα. τῶν δὲ περὶ τὸν Ἑκαταῖον καὶ τὸν Σάτυρον πολλῇ σπουδῇ ζητούντων ἐδεδοίκεσαν γὰρ, μὴ κινήσῃ τοὺς Μαιώτας ἐς πόλεμον [...] Γόργιππος δὲ υἱὸς αὐτοῦ τὴν ἀρχὴν διαδεξάμενος ἱκέτης αὐτὸς ἐλθὼν καὶ δῶρα δοὺς αὐτῇ μέγιστα τὸν πόλεμον διελύσατο.
  • corpus Αρχαιολογία Ιστορία πολιτισμών, τεύχος 27ο, Μάρτιος 2001, άρθρο για τους Σινδούς