Τιργαταώ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Τιργαταώ είναι μυθική βασίλισσα του Σκυθικού λαού των Μαιωτών.

Ότι ξέρουμε για αυτή είναι γνωστό από τον αρχαίο συγγραφέα Πολύαινο.[1] Ήταν κόρη του βασιλιά των Μαιωτών, αγνώστου ονόματος, και παντρεύτηκε τον βασιλιά του γειτονικού βασιλείου των Σινδών, που επίσης ήταν Μαίωτες, Εκαταίο. Κάποτε ο Εκαταίος έχασε την εξουσία και ζήτησε τη βοήθεια του βασιλιά του Βοσπόρου Σάτυρου, ο Σάτυρος για να τον βοηθήσει του έθεσε ως όρο να παντρευτεί την κόρη του και να σκοτώσει την Τιργαταώ. Όταν αυτός επανέκτησε την εξουσία, παντρεύτηκε την κόρη του Σάτυρου και φυλάκισε την Τιργαταώ σε οχυρό φρούριο, φρουρούμενη. Η Τιργαταώ κατάφερε να δραπετεύσει και να καταφύγει στους Ιξομάτες όπου βρισκόταν η πρωτεύουσα των Μαιώνων, εν τω μεταξύ ο πατέρας της είχε πεθάνει και παντρεύτηκε τον διάδοχό του, αγνώστου ονόματος.

Η Τιργαταώ, πλέον βασίλισσα, ξεσήκωσε όλα τα έθνη των Μαιωτών σε πόλεμο κατά των Σάτυρου και Εκαταίου, ο Πολύαινος αναφέρει ότι ο πόλεμος τελείωσε μόνο μετά τον Θάνατο του Σάτυρου και όταν τον διαδέχτηκε ο Γόργιππος.

Η ιστορία της Τιργαταώς και του Εκαταίου περιγράφει την επικράτηση των βασιλέων του Βοσπόρου στους Σινδούς, μετά τον Σάτυρο οι γιοι του φέρουν τον τίτλο και του βασιλέα των Σινδών.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πολύαινος , Στρατηγήματα βιβλίο Η'[νεκρός σύνδεσμος].Τιργαταὼ Μαιῶτις ἐγήματο Ἑκαταίῳ βασιλεῖ Σίνδων, οἳ νέμονται μικρὸν ἄνω Βοσπόρου. τοῦτον τὸν Ἑκαταῖον ἐκπεσόντα τῆς ἀρχῆς κατήγαγε Σάτυρος ὁ Βοςπόρου τύραννος καὶ τὴν ἑαυτοῦ θυγατέρα πρὸς γάμον ἐξέδωκεν ἀξιώσας τὴν προτέραν ἀποκτεῖναι. ὁ δὲ τὴν Μαιῶτιν στέργων ἀνελεῖν μὲν οὐχ ὑπέμεινεν, ἐς ὀχυρὸν δὲ φρούριον καθείρξας ἐκέλευσε διάγειν φρουρουμένην· ἡ δὲ Τιργαταὼ λαθοῦσα τοὺς φύλακας διέδρα. τῶν δὲ περὶ τὸν Ἑκαταῖον καὶ τὸν Σάτυρον πολλῇ σπουδῇ ζητούντων ἐδεδοίκεσαν γὰρ, μὴ κινήσῃ τοὺς Μαιώτας ἐς πόλεμον [...] Γόργιππος δὲ υἱὸς αὐτοῦ τὴν ἀρχὴν διαδεξάμενος ἱκέτης αὐτὸς ἐλθὼν καὶ δῶρα δοὺς αὐτῇ μέγιστα τὸν πόλεμον διελύσατο.
  • corpus Αρχαιολογία Ιστορία πολιτισμών, τεύχος 27ο, Μάρτιος 2001, άρθρο για τους Σινδούς