Τιμ Μακίλραθ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τιμ Μακίλραθ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Tim McIlrath (Αγγλικά)
Γέννηση3  Νοεμβρίου 1978
Ιντιανάπολις
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΑγγλικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[1]
ΣπουδέςNortheastern Illinois University
Rolling Meadows High School
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητατραγουδιστής
τραγουδιστής-τραγουδοποιός
μουσικός
κιθαρίστας
ηθοποιός[2]
Περίοδος ακμής1995
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τιμ Μακίλραθ (Timothy James "Tim" McIlrath), γεννημένος στις 3 Νοεμβρίου του 1978 είναι ένας Αμερικανός πανκ ροκ μουσικός. Είναι ο κύριος τραγουδιστής, ρυθμικός κιθαρίστας, στιχουργός και συνιδρυτής του αμερικάνικου πανκ ροκ συγκροτήματος Rise Against. Ο Μακίλραθ είναι γνωστός υποστηρικτής των δικαιωμάτων των ζώων και με ζωντάνια προωθεί την τρομοκρατική οργάνωση PETA με την μπάντα του.

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τιμ Μακίλραθ γεννήθηκε στις 3 Νοεμβρίου του 1978 στην Ιντιανάπολις της Ιντιάνα. Σε νεαρή ηλικία διάβασε δυστοπικές νουβέλες όπως το Nineteen Eighty-Four του Τζορτζ Όργουελ και το Brave New World από τον Άλντους Χάξλεϊ, τα οποία θα επηρέαζαν τη μετέπειτα δουλειά του. Σαν παιδί πήγε στο Our Lady of the Wayside, όπου χλευάστηκε για το αριστερό του μάτι που ήταν μπλε και το δεξί καφέ, γνωστό ως ετεροχρωμία. Ως έφηβος, οι φίλοι του Μακίλραθ ενδιαφέρονταν για snowboarding, οπότε μάζεψε χρήματα για snowboard. Αλλά, καθώς το ενδιαφέρον του για τη μουσική μεγάλωσε, αποφάσισε αντί αυτού να ξοδέψει τα χρήματα που είχε μαζέψει σε μια Gibson SG κιθάρα.

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μακίλραθ φοίτησε στο Rolling Meadows High School στην Rolling Meadows, IL. Αυτό ήταν επίσης το σκηνικό για το μουσικό βίντεο, "Make It Stop (September's Children)." Στο κολέγιο (Northeastern Illinois University), ο Μακίλραθ ειδικεύτηκε στα Αγγλικά και στην Κοινωνιολογία. Στον πρώτο του χρόνο, συνάντησε τον Joe Principe σε μια συναυλία Sick of It All. Ο Principe ζήτησε από τον Μακίλραθ να τραγουδήσει πάνω σε μερικά κομμάτια που αυτός και ο Mr. Precision είχαν ηχογραφήσει. Ήταν σε αυτή την περίοδο που οι Rise Against σχηματίστηκαν, και ο Μακίλραθ άφησε το κολέγιο.

Μουσική καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Baxter (1995-1999)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μακίλραθ ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα στα πρώτα του χρόνια· ήταν πολύ δραστήριος στην τοπική alternative rock/punk σκηνή στο Σικάγο. Η πρώτη του μπάντα ήταν το post-hardcore συγκρότημα Baxter, που δημιουργήθηκε το 1995 μαζί με τον μελλοντικό ντράμερ των The Lawrence Arms, Neil Hennessy, και τον μελλοντικό μπασίστα των Killing Tree and Holy Roman Empire, Geoff Reu. Η πρώτη τους κυκλοφορία ήταν μια μεγάλου μήκους, δικής τους κυκλοφορίας, κασέτα, το Troy's Bucket, το οποίο κυκλοφόρησε το 1996. Το Troy's Bucket βρέθηκε με μια ζεστή υποδοχή από τη σκηνή, και οι Baxter έγιναν ένα δημοφιλές συγκρότημα στην underground σκηνή στο Σικάγο.

Το 1997 κυκλοφόρησαν ένα 7" EP το Lost Voices στο Static Station Records. Μετά από κάποιες τοπικές περιοδείες, η μπάντα χώρισε.

Ο Μακίλραθ έπαιξε μπάσο και τραγούδησε δεύτερη φωνή στην πρώτη ενσάρκωση των The Honor System. Τραγούδησε στο demo τους και σε μερικά τραγούδια στο πρώτο άλμπουμ τους Single File. Αυτός και ο ντράμερ Neil Hennesy μπόρεσαν επίσης να βρεθούν σε ένα σύντομο lineup του grindcore συγκροτήματος Yellow Road Priest, του οποίου τα μέλη συνέχισαν για να σχηματίσουν τους Pelican. Η μπάντα διαλύθηκε το 1999.

Arma Angelus (1998–1999)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μακίλραθ προσχώρησε στη μπάντα Arma Angelus, ένα metalcore συγκρότημα από το Σικάγο που στα φωνητικά ήταν ο Pete Wentz, ο οποίος επρόκειτο να γίνει μπασίστας στο mainstream pop punk/emo συγκρότημα Fall Out Boy. Ο Μακίλραθ έπαιξε μπάσο με τη μπάντα μέχρι το 1999 όταν παραιτήθηκε για να σχηματίσει τους Transistor Revolt, οι οποίοι θα γινόταν επιτέλους οι Rise Against.

Rise Against (1999–present)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1999 ο Μακίλραθ σχημάτισε το συγκρότημα το οποίο θα γινόταν οι Rise Against με τον πρώην μπασίστα των 88 Fingers Louie, Joe Principe, τον κιθαρίστα Dan Precision (A.K.A. Mr. Precision), και τον ντράμερ Toni Tintari με το όνομα 'Transistor Revolt'. Ο ντράμερ Brandon Barnes δεν συμμετείχε μέχρι το 2001· ήταν η ίδια περίοδος που το συγκρότημα μετονομάστηκε σε Rise Against. Επίσημα ηχογράφησαν το πρώτο τους άλμπουμ The Unraveling στις Fat Wreck Chords το 2001.

Το 2002 ο κιθαρίστας Mr. Precison έφυγε εξαιτίας των καυγάδων με το συγκρότημα, και ο Todd Mohney πήρε τον ρόλο του. Αργότερα εκείνο το χρόνο κυκλοφόρησαν το δεύτερο άλμπουμ τους Revolutions per Minute το οποίο δέχτηκε μεγάλη επιτυχία. Αυτοί περιόδευαν στις ΗΠΑ σταθερά εκείνο το χρόνο, όμως στο τέλος αυτού, ο Mohney έφυγε. Προκειμένου να τον αντικαταστήσουν ο πρώην κιθαρίστας των Reach the Sky, Chris Chasse, προσχώρησε το 2004 και κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ με την Geffen το Siren Song of the Counter Culture.

Με την κυκλοφορία των singles "Give It All", "Swing Life Away", και "Life Less Frightening", οι Rise Against έγιναν περισσότερο διάσημοι με τους mainstream φαν, αλλά ακόμη κρατούσαν την underground αίσθηση. Μετά από περισσότερες περιοδείες (συμπεριλαμβανομένων μιας Ευρωπαϊκής περιοδείας και σποτ στο Vans Warped tour), το συγκρότημα πήγε πίσω στο στούντιο και ηχογράφησε το τέταρτο άλμπουμ τους The Sufferer & the Witness, το οποίο συμπεριελάμβανε τέσσερα singles ("Ready to Fall, "Prayer of the Refugee", "The Good Left Undone", και "Behind Closed Doors".)

Αυτοί είχαν τελειώσει την περιοδεία τους και πήγαν πίσω στο στούντιο στη διαδικασία δημιουργίας του επόμενού τους άλμπουμ, όταν ο Chris Chasse αποφάσισε να αφήσει το συγκρότημα προκειμένου να ακολουθήσει οικογενειακή ζωή.

Το 2008, οι Rise Against ηχογράφησαν το πέμπτο τους άλμπουμ Appeal to Reason με τη βοήθεια του κιθαρίστα Zach Blair, ο οποίος είναι τώρα ένα μόνιμο μέλος και ήξερε το συγκρότημα για πολλά χρόνια. Το Appeal to Reason κυκλοφόρησε στις 7 Οκτωβρίου 2008. Το συγκρότημα το ηχογράφησε στο The Blasting Room στο Fort Collins του Colorado με τον Bill Stevenson και τον Jason Livermore, που παρήγαγαν το Revolutions per Minute και το The Sufferer & the Witness.

Το έκτο άλμπουμ των Rise Against, Endgame, περιέχει τα singles "Help Is On The Way", "Architects", και "Make it Stop (September's Children)" καθώς και το "Satellite" και κυκλοφόρησε στις 15 Μαρτίου 2011.

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2013, οι Rise Against κυκλοφόρησαν το "Long Forgotten Songs" στην Interscope Records. Ήταν ένα άλμπουμ με συλλογές αποτελούμενο από ακυκλοφόρητα b-sides και εξώφυλλα.

The Killing Tree (1999–2006)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μακίλραθ έχει παίξει στο metalcore side project του The Killing Tree δίπλα στον πρώην κιθαρίστα των Rise Against Todd Mohney και στον πρώην μπασίστα των Baxter και Holy Roman Empire, Geoff Reu. Κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της μπάντας, όλα τα μέλη χρησιμοποίησαν ψευδώνυμα (ο Τίμ ήταν ο James Kaspar) από ενδιαφέρον γι' αυτό. Οι Killing Tree δεν είχαν παράγει καθόλου μουσική ή είχαν περιοδεύσει από το 2004, αλλά συνέβαλαν στο πρώην ακυκλοφόρητο τραγούδι τους "Dressed to Fuck" το 2006 οι Thick Records στο άλμπουμ με συλλογές Hair:Chicago Punk Cuts, στο οποίο συμμετείχε η Emily Schambra (των Holy Roman Empire) ως guest φωνητικά στο τραγούδι. Η Schambra επίσης συνέβαλε ως δεύτερη φωνή στο άλμπουμ των Rise Against The Sufferer & the Witness για τα τραγούδια "The Approaching Curve", "Roadside", και το b-side "But Tonight We Dance".

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τους Rise Against
  • Transistor Revolt (2000)
  • The Unraveling (2001)
  • Revolutions per Minute (2003)
  • Siren Song of the Counter Culture (2004)
  • The Sufferer & the Witness (2006)
  • This Is Noise (2007)
  • Appeal to Reason (2008)
  • Endgame (2011)
Με τους The Killing Tree
  • Bury Me At Make-Out Creek (2000)
  • The Romance of Helen Trent (2002)
  • We Sing Sin (2003)
  • Hair: Chicago Punk Cuts (compilation, "Dressed to Fuck" only) (2006)
Με τους Baxter
  • Troy's Bucket full-length cassette (1996)
  • Lost Voices... 7" (Static Station Recordings, 1997)
  • Eastman & Evergreen (1999)
  • Baxter two-disc CD compilation (Will Not Clear Man, 2003)
Με τους Arma Angelus
  • The Grave End of the Shovel (2001)
  • Things We Don't Like We Destroy (compilation) (2002)
Με τους The Honor System
  • Single File (four song cassette demo only).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. CONOR.SI. 262749283.
  2. Ανακτήθηκε στις 20  Μαΐου 2019.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Tim McIlrath στο Wikimedia Commons