Φαξ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Τηλεομοιοτυπία)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το φαξ (fax, συντομογραφία της λέξης facsimile ή telefacsimile, αδόκιμος όρος στα Ελληνικά: τηλεομοιοτυπία) είναι μια τεχνολογία τηλεπικοινωνιών που χρησιμοποιείται για την μετάδοση κειμένων, σχεδίων ή φωτογραφιών με τη χρήση ειδικών συσκευών, μέσω ενός δικτύου τηλεφωνίας σταθερής ή δορυφορικής.

Παρόλο που οι επιχειρήσεις συνήθως υποστηρίζουν κάποιου είδους επικοινωνίας μέσω Fax, η τεχνολογία αυτή έχει δεχτεί μεγάλου είδους ανταγωνισμό από εναλλακτικές τεχνολογίες στηριζόμενες στο Internet. Παρολ' αυτά οι συσκευές fax ακόμα διατηρούν πολλά πλεονεκτήματα.

Το φαξ στον 21ο αιώνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρόλο που οι επιχειρήσεις συνήθως διατηρούν κάποιου είδους δυνατότητα αποστολής φαξ, η τεχνολογία αντιμετωπίζει αυξημένο ανταγωνισμό από εναλλακτικές βασισμένες στο Ίντερνετ. Σε κάποιες χώρες, επειδή οι ηλεκτρονικές υπογραφές στα συμβόλαια δεν αναγνωρίζονται ακόμα από τον νόμο, αλλά αντιθέτως τα σταλμένα με φαξ συμβόλαια με αντίγραφα υπογραφών αναγνωρίζονται, οι μηχανές φαξ απολαμβάνουν συνεχή υποστήριξη από τις επιχειρήσεις.[1] Στην Ιαπωνία, τα φαξ χρησιμοποιούνται εκτενώς λόγω πολιτισμικών και γραφημικών λόγων και είναι διαθέσιμα σε πάνω από 81% των μικρών αγορών σε όλη τη χώρα. Οι μηχανές φαξ αυτών συνήθως εκτυπώνουν το ελαφρώς σμικρυμένο περιεχόμενο του απεσταλμένου στην απόδειξη παράδοσης.[2][3][4]

Σε πολλά εταιρικά περιβάλλοντα, οι αυτόνομες μηχανές φαξ έχουν αντικατασταθεί από εξυπηρετητές φαξ και άλλα μηχανογραφικά συστήματα, ικανά για την λήψη και αποθήκευση εισερχόμενων φαξ ηλεκτρονικά, και στην συνέχεια την δρομολόγησή τους σε χρήστες υπό έντυπη μορφή ή μέσω ασφαλούς, κρυπτογραφημένου email. Το πλεονέκτημα των συστημάτων αυτών είναι η μείωση του κόστους μέσω της εξάλειψης αχρείαστων εκτυπώσεων και της μείωσης του αναγκαίου αριθμού εισερχόμενων αναλογικών γραμμών τηλεφώνου για ένα δεδομένο γραφείο.

Η κάποτε διαδεδομένη μηχανή φαξ έχει αρχίσει να εξαφανίζεται επίσης από τα περιβάλλοντα μικρού γραφείου και γραφείου στο σπίτι. Πάροχοι VoIP και e-mail διαθέτουν υπηρεσίες εξυπηρετητών φαξ απομακρυσμένης πρόσβασης, οι οποίες επιτρέπουν στους χρήστες την αποστολή και λήψη φαξ χρησιμοποιώντας τους υπάρχοντες λογαριασμούς e-mail τους, χωρίς την ανάγκη ειδικού υλικού ή γραμμών φαξ. Οι προσωπικοί υπολογιστές έχουν εδώ και καιρό τη δυνατότητα διαχείρισης φαξ χρησιμοποιώντας αναλογικά μόντεμ ή ISDN, εξαλείφοντας την ανάγκη για αυτόνομες μηχανές φαξ. Αυτές οι λύσεις είναι ιδανικές για χρήστες οι οποίοι σπάνια έχουν ανάγκη φαξ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

wiktionary logo
Το Βικιλεξικό έχει σχετικό λήμμα:
Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα