Τηλέτυπο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


τηλέτυπο, μοντέλο: Siemens "Fernscheiber 100"

Τηλέτυπο (teletypewriter, Teletype ή TTY για TeleTYpe/TeleTYpewriter) καλούμε μια ηλεκτρομηχανική γραφομηχανή παλαιάς τεχνολογίας με την ικανότητα να μεταδίδει τυπωμένα μηνύματα από σημείο σε σημείο διαμέσου ενός ηλεκτρικού καναλιού επικοινωνίας όπως ένα σύνηθες ζεύγος καλωδίων.

Οι πιο μοντέρνες εκδοχές αυτών των συσκευών είναι πλήρως ηλεκτρονικές. Χρησιμοποιούν οθόνη αντί της εκτύπωσης της αποστολής και της λήψης καθώς και σκληρό δίσκο για πιο μόνιμη αποθήκευση. Αυτά τα τηλέτυπα είναι ακόμα σε χρήση στον στρατό, όπου συνδυάζονται με κρυπτοσυσκευές και ειδικά πρωτόκολλα επικοινωνίας και συνδέονται σε κόμβους που αναδρομολογούν τα σήματα προς τους αποδέκτες τους οι οποίοι μπορεί να λειτουργούν σε διαφορετικές ταχύτητες μετάδοσης. Χρησιμοποιούνται ακόμα από άτομα με δυσκολίες στην ακοή που τα προτιμούν από το τηλέφωνο και καλούνται TDD (Telecommunications Devices for the Deaf) κλπ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τηλέτυπο εξελίχτηκε μέσω μιας σειράς εφευρέσεων από διάφορους μηχανικούς συμπεριλαμβανομένων των Royal Earl House, David E. Hughes, Edward Kleinschmidt, Charles Krum, Emile Baudot και Frederick G. Creed.

Πρόδρομος του τηλέτυπου είναι η μηχανή stock ticker machine που χρησιμοποιήθηκε από το 1870 σαν μέθοδος εμφάνισης κειμένου που μεταδιδόταν μέσω καλωδίου.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]