Τζόις Τέιλορ-Παπαδημητρίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζόις Τέιλορ-Παπαδημητρίου
Γέννηση1932
Μπέρνλι, Λανκασάιρ
ΥπηκοότηταΗνωμένο Βασίλειο
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και Πανεπιστήμιο του Τορόντο
Γνωστός γιαΗ ιντερφερόνη τύπου 1 απαιτεί τη σύνθεση πρωτεϊνών τελεστών
ΒραβεύσειςFellow of the Academy of Medical Sciences, 2001
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ερευνητικός τομέαςΜοριακή βιολογία και Γενετική
Επηρεάστηκε απόLouis Siminovitch
Ιδιότηταγενετιστής και μοριακός βιολόγος
Διδακτορικός καθηγητήςLouis Siminovitch

Η Τζόις Τέιλορ-Παπαδημητρίου FMedSci (γεννηθείς 1932) είναι Βρετανίδα μοριακή βιολόγος και γενετιστής. Είναι Ανώτερη Συνεργάτης και Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο King's College του Λονδίνου με ειδίκευση στον τομέα των κυτταρικών, γενετικών και πρωτεομικών μελετών σε δείγματα όγκων του μαστού ασθενών και εργάζεται στην Ομάδα Βιολογίας του Καρκίνου του Μαστού. [1] Ήταν η πρώτη που αναγνώρισε ότι η δράση της ιντερφερόνης τύπου 1 απαιτεί τη σύνθεση πρωτεϊνών τελεστών .

Πρώιμη ζωή και εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τζόις Τέιλορ-Παπαδημητρίου γεννήθηκε το 1932 στο Μπέρνλι του Λανκασάιρ. [2] [3] Διάβασε βιοχημεία στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, αποφοίτησε το 1954. Περαιτέρω μελέτη την οδήγησε σε διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, υπό την επίβλεψη του Louis Siminovitch .

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως ερευνητής πρώιμης σταδιοδρομίας, ο Taylor-Papadimitriou εργάστηκε στο Εθνικό Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας (NIMR), στο Λονδίνο με τον Alick Isaacs . Εδώ διαπίστωσε ότι η δράση των ιντερφερονών τύπου 1 απαιτεί σύνθεση πρωτεϊνών τελεστή. Εργάστηκε στην Ελλάδα για οκτώ χρόνια μετά το NIMR, επιστρέφοντας στην Αγγλία μετά για να δημιουργήσει το δικό της εργαστήριο στο Imperial Cancer Research Fund (ICRF).

Η εργασία της περιελάμβανε τον εντοπισμό και τον χαρακτηρισμό της βλεννίνης της μεμβράνης MUC1, ενός αντιγόνου που σχετίζεται με τον όγκο του μαστού και των ωοθηκών, το οποίο υπερεκφράζεται και γλυκοζυλιώνεται ανώμαλα σε αυτούς τους ιστούς. Ανοσογόνα που βασίζονται στη βλεννίνη MUC1 βρίσκονται σε διάφορες κλινικές δοκιμές.

Η εργασία της με τις περισσότερες αναφορές, Sandra J. GendlerS, Carole A. Lancaster, Joyce Taylor-Papadimitriou, Trevor Duhig, Nigel Peat, Joy Burchell, Lucy Pemherton, El-Nasir Lalani και David Wilson " Molecular Cloning and Expression of Human Tumor- συσχετισμένη Polymorphic Epithelial Mucin*" Journal of Biological Chemistry 265:15286-93 (1990) έχει αναφερθεί 1039 φορές. Η πιο αναφερόμενη εργασία της οποίας είναι η πρώτη συγγραφέας, Joyce Taylor-Papadimitriou1, JA Peterson2, J. Arklie1, Joy Burchell1, RL Ceriani2 και WF Bodmer1 "Μονοκλωνικά αντισώματα σε ειδικά συστατικά του επιθηλίου της μεμβράνης του ανθρώπινου λίπους γάλακτος: Παραγωγή και αντίδραση με κύτταρα σε καλλιέργεια" International Journal of Cancer Volume 28, Issue 1, pages 17–21, 15 Ιουλίου 1981 έχει αναφερθεί 698 φορές. [4]

Τιμές και βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τέιλορ-Παπαδημητρίου εξελέγη Μέλος της Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών το 2001. [5]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Joyce Taylor-Papadimitriou». Kcl.ac.uk. King's College London. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2014. 
  2. «Antigone Limited». Dellam Corporate Information Limited, England. Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2014. 
  3. Watt, F. M. (16 December 2003). «Joyce Taylor-Papadimitriou». Journal of Cell Science 117 (3): 371–372. doi:10.1242/jcs.00983. PMID 14702382. 
  4. «Joyce Taylor-Papadimitriou - Google Scholar». Ανακτήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2016. 
  5. «Professor Joyce Taylor-Papadimitriou FMedSci». www.acmedsci.ac.uk. The Academy of Medical Sciences. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2014.