Τζορτζ Άντζεροντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζορτζ Άντζεροντ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση12  Ιουνίου 1835[1][2]
Dörna
Θάνατος7 Ιουλίου 1865 (30 ετών)
Ουάσινγκτον
Αιτία θανάτουαπαγχονισμός
Συνθήκες θανάτουθανατική ποινή
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεγκληματίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τζορτζ Άντζεροντ (12 Ιουνίου 1835 – 7 Ιουλίου 1865)[3] ήταν Γερμανοαμερικανός συνωμότης στη δολοφονία του Προέδρου των ΗΠΑ Αβραάμ Λίνκολν. Του ανατέθηκε να δολοφονήσει τον Αντιπρόεδρο Άντριου Τζόνσον, αλλά δεν έκανε καμία απόπειρα.[4] Δικάστηκε από στρατοδικείο και καταδικάστηκε σε θάνατο για τη συμμετοχή του στη συνωμοσία και απαγχονίστηκε μαζί με άλλους τρεις συνωμότες.

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Άντζεροντ γεννήθηκε στην πρωσική επαρχία της Σαξονίας και μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1843 σε ηλικία οκτώ ετών. Ως ενήλικας, άνοιξε τη δική του επιχείρηση επισκευής καροτσιών στο Port Tobacco του Μέριλαντ.[5] Παρά το γεγονός ότι έζησε στις Ηνωμένες Πολιτείες για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, δεν μπορούσε να μιλήσει άπταιστα αγγλικά. [6]

Συνωμοσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιανουάριο του 1865, μερικά χρόνια αφότου άνοιξε την αποτυχημένη επιχείρηση επισκευής καροτσιών, ο Άντζεροντ γνωρίστηκε με τον Τζον Γουιλκς Μπουθ στην Ουάσιγκτον, DC από τον Τζον Σάρατ. Ο Άντζεροντ ήταν πρόθυμος να συμμετάσχει στο αρχικό σχέδιο του Μπουθ για την απαγωγή του Προέδρου Αβραάμ Λίνκολν, όπως παραδέχτηκε αργότερα στη δίκη του.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο Μπουθ ανέθεσε στον Γερμανό να δολοφονήσει τον Αντιπρόεδρο Τζόνσον στις 14 Απριλίου 1865. Εκείνο το πρωί, έκλεισε το δωμάτιο 126 στο Kirkwood House στην Ουάσιγκτον, όπου διέμενε ο Τζόνσον. Εκείνο το βράδυ στις 22:15, την ίδια στιγμή που ο Μπουθ πυροβόλησε τον Λίνκολν στο Ford's Theatre , ο Λιούις Πάουελ επιτέθηκε στον ήδη τραυματισμένο υπουργό Εξωτερικών William Seward, αλλά ο Άντζεροντ δεν είχε το το θάρρος να σκοτώσει τον Τζόνσον και κατέληξε να μεθύσει. Πέρασε την υπόλοιπη νύχτα περπατώντας μεθυσμένος στους δρόμους της Ουάσιγκτον και έριξε το μαχαίρι του σε μια κοντινή υδρορροή. Μια γυναίκα είδε το περιστατικό και το ανέφερε αμέσως στην αστυνομία.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο ξενοδοχείο, ο Άντζεροντ είχε ρωτήσει τον μπάρμαν για το πού βρισκόταν ο Τζόνσον. Αυτό προκάλεσε υποψίες την επόμενη μέρα, μετά τη δολοφονία του Λίνκολν. Ένας υπάλληλος του ξενοδοχείου επικοινώνησε με την αστυνομία σχετικά με έναν «ύποπτο άνδρα με γκρι παλτό». [7]

Στη συνέχεια, η στρατιωτική αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στο δωμάτιο του Άντζεροντ στις 15 Απριλίου και διαπίστωσε ότι δεν είχε κοιμηθεί σε αυτό το προηγούμενο βράδυ. Επιπλέον, είχε ένα γεμάτο περίστροφο κρυμμένο κάτω από το μαξιλάρι του καθώς και ένα κρυφό μαχαίρι Bowie. Η αστυνομία βρήκε επίσης ένα τραπεζικό βιβλίο που ανήκε στον Μπουθ. Ο Άντζεροντ συνελήφθη στις 20 Απριλίου στο σπίτι του ξαδέλφου του, Hartman Richter, στην Germantown του Μέριλαντ.

Δίκη και εκτέλεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εκτέλεση των τεσσάρων συνωμοτών της δολοφονίας του προέδρου Λίνκολν (από αριστερά στα δεξιά) Μαίρη Σάρατ,Λιούις Πάουελ,Ντέιβιντ Χέρολντ και Τζορτζ Άντζεροντ στις 7 Ιουλίου 1865 στο Fort McNair της Ουάσιγκτον, DC

Η δίκη του Άντζεροντ ξεκίνησε την 1η Μαΐου 1865. Ο δικηγόρος του, λοχαγός Ουίλλιαμ Ντόστερ, δήλωσε στο δικαστήριο ότι σκόπευε να αποδείξει ότι ο Άντζεροντ ήταν πολύ δειλός και μάλλον ο Μπουθ δεν του ανέθεσε να δολοφονήσει τον αντιπρόεδρο Τζόνσον. [8] Ωστόσο, αυτό δεν είχε αποτέλεσμα.

Μετά την καταδίκη του, ο Άντζεροντ είπε ότι άκουσε για πρώτη φορά για το σχέδιο του Μπουθ να δολοφονήσει τον Πρόεδρο μόλις δύο ώρες πριν από τον πυροβολισμό. Είπε επίσης ότι ο Μπουθ ήθελε πραγματικά ο Ντέιβιντ Χέρολντ να δολοφονήσει τον Αντιπρόεδρο Τζόνσον.[8]

Ο Άντζεροντ και τρεις άλλοι καταδικασμένοι συνωμότες ( Mary Surratt , Lewis Powell και David Herold ) απαγχονίστηκαν στην Ουάσιγκτον, DC , στις 7 Ιουλίου 1865. Τα τελευταία λόγια του ήταν «Μακάρι να συναντηθούμε όλοι στον άλλο κόσμο. Ο Θεός ας με πάρει τώρα». [8]  Ενταφιάστηκε το 1869 στο νεκροταφείο Glenwood, που βρίσκεται στη διεύθυνση 2219 Lincoln Road NE στην Ουάσιγκτον, DC.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (Αγγλικά) SNAC. w6d23njd. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. 2,0 2,1 (Αγγλικά) Find A Grave. 6354877. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. «George Atzerodt». rogerjnorton.com. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2024. 
  4. «Teachinghistory.org». teachinghistory.org. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2024. 
  5. Jim (8 Σεπτεμβρίου 2010). «Port Tobacco Archaeological Project: Yep, got it!». Port Tobacco Archaeological Project. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2024. 
  6. Chandler, Griffin, John (2006). Abraham Lincoln's Execution. Pelican Publishing. σελ. 186. ISBN 978-1-4556-0010-6. 
  7. Pitman, Benn (2006). The Assassination of President Lincoln and the Trial of the Conspirators ... The Lawbook Exchange, Ltd. σελ. 144. ISBN 978-1-58477-600-0. 
  8. 8,0 8,1 8,2 «Biography and Images of George Atzerodt, Assassination Conspirator». web.archive.org. 24 Ιανουαρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2024.