Τζοβάννι Μπαττίστα Αμίτσι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζοβάννι Μπαττίστα Αμίτσι
Giovanni Battista Amici.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Giovanni Battista Amici (Ιταλικά)
Γέννηση25  Μαρτίου 1786
Μόντενα
Θάνατος10  Απριλίου 1863
Φλωρεντία
Χώρα πολιτογράφησηςΔουκάτο της Μόντενα και του Ρέτζιο
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙταλικά
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Μπολόνια
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααστρονόμος
βιολόγος
μαθηματικός
φυσικός
διδάσκων πανεπιστημίου
μηχανικός
βοτανολόγος
εφευρέτης
ΕργοδότηςΠανεπιστήμιο της Μοντένα και του Ρέτζιο Εμίλια
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΤάγμα του Αγίου Ιωσήφ
Τάγμα των Αγίων Μαυρικίου και Λαζάρου
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τζοβάννι Μπαττίστα Αμίτσι (ιταλ. Giovanni Battista Amici, 25 Μαρτίου 1786 – 10 Απριλίου 1863) ήταν Ιταλός αστρονόμος, βοτανολόγος και οπτικός.

Γεννήθηκε στη Μόντενα, αλλά σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια. Στη συνέχεια έγινε καθηγητής των μαθηματικών στη Μόντενα και το 1831 διορίσθηκε γενικός επιθεωρητής παιδείας στο Δουκάτο της Μόντενα. Λίγα χρόνια αργότερα, επιλέχθηκε ως διευθυντής του αστεροσκοπείου της Φλωρεντίας, όπου έδινε επίσης διαλέξεις στο εκεί μουσείο φυσικής ιστορίας.

Ο Αμίτσι είναι περισσότερο γνωστός για τις βελτιώσεις που επέφερε στα κάτοπτρα των κατοπτρικών τηλεσκοπίων και (ιδιαιτέρως) στην κατασκευή του μικροσκοπίου. Υπήρξε επίσης επιμελής και ικανός παρατηρητής ο ίδιος, μελετώντας τόσο αστρονομικά σώματα (όπως τους διπλούς αστέρες, τους δορυφόρους του Δία και τη μέτρηση της πολικής και της ισημερινής διαμέτρου του Ηλίου), όσο και βιολογικά θέματα, όπως την κυκλοφορία των χυμών στα φυτά, την καρπόφορία των φυτών, τα εγχυματικά, κ.ά.. Παρατήρησε πρώτος τον σωλήνα γύρης.[1]

Ο Αμίτσι εφεύρε το διπλοειδοσκόπιο και το πρίσμα Αμίτσι, γνωστό κυρίως από τα κιάλια.

Ο Τζοβάννι Μπαττίστα Αμίτσι πέθανε στη Φλωρεντία σε ηλικία 77 ετών.

Εκτός από το πρίσμα Αμίτσι, ο αστεροειδής 3809 Αμίτσι (Amici) και ο κρατήρας Αμίτσι στην αόρατη από τη Γη πλευρά της Σελήνης ονομάσθηκαν έτσι προς τιμή του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. P. Pearle· K. Bart· D. Bilderback· B. Collett· D. Newman· S. Samuels (2010). «Early Pollen Research». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2017. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ronchi, Vasco (1970). «Amici, Giovan Battista». Dictionary of Scientific Biography. 1. Νέα Υόρκη: Charles Scribner's Sons, σσ. 135–137. ISBN 0-684-10114-9.  (Σημ.: Αυτή η πηγή δίνει το έτος θανάτου του Αμίτσι ως 1868.)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Giovanni Battista Amici της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).